Libyi se od revoluce z roku 2011 nepodařilo stabilizovat politickou situaci. Podílí se na tom milice, které sice pomohly svrhnout režim bývalého vůdce Muammara Kaddáfího, ale od té doby odmítly složit zbraně a snaží se udržet si své území. Libye má nyní také dva parlamenty a dvě vlády.

Zprávu sestavily společně Rada OSN pro lidská práva a mise OSN v Libyi UNSMIL, která poskytuje informace o útocích na oblasti obývané civilisty. Podle ní v bojích v okolí Tripolisu zahynulo od srpna do října na 100 lidí, asi 500 jich pak bylo zraněno. Dalších 170 osob zemřelo v bojích v pohoří Nafúza jihozápadně od hlavního města. Od poloviny října, kdy začaly urputné boje ve východolibyjském Benghází, tam přišlo o život přes 450 lidí. Benghází se snaží z rukou islamistických skupin vybojovat bývalý generál libyjské armády Chalífa Haftar, k němuž se připojili i mnozí další vojáci.

„Panuje tam naprostý chaos, nikdo není za nic odpovědný, takže toto násilí prochází bez trestu. Nikdo se nesnaží to zastavit. Některé ze spáchaných činů lze považovat za válečné zločiny," sdělila před novináři Ravina Shamdasaniová z úřadu OSN pro lidská práva.