Autor článku mluvil s Peterem Lanzou v sérii rozhovorů. Je to poprvé, co se veřejně vyjádřil k celé tragédii. Dvacetiletý Adam 14. prosince 2012 postřílel v základní škole v Newtownu 20 dětí a šest učitelů a pak spáchal sebevraždu. Před tím ještě zastřelil doma svou matku Nancy.

Peter Lanza, který pracuje v koncernu General Electric, řekl, že nepochybuje o tom, že by ho Adam zastřelil také. „Když o tom nyní přemýšlím, vím, že kdyby Adam mohl, tak by mě zabil bez mrknutí oka. Nepochybuji o tom ani na chvíli," řekl. „Nancy zabil čtyřmi střelami. Každá byla za každého z nás: jedna pro Nancy, jedna pro něj, jedna pro Ryana a jedna pro mě," dodal. Ryan je Adamův starší bratr.

"Kéž by se nenarodil."

Peter Lanza řekl, že si přeje, aby se jeho syn nikdy nenarodil. „Došel jsem k tomu postupně. Není to přirozené, když si to myslíte o svém synovi. Ale, bože, je to tak," prohlásil. „Jaké větší zlo už můžete spáchat," řekl v souvislosti se zastřelenými dětmi.

Nabídl také rodinám obětí, že se s nimi sejde, a dvě nabídku přijaly. Obě setkání jím otřásla. „Jeden pozůstalý mi řekl, že jeho rodina Adamovi odpustila poté, co se mnou tři hodiny mluvili. Nevěděl jsem, jak na to mám reagovat. Člověk, který ztratil svého jediného syna," řekl Peter Lanza.

Podle něj bylo jasné, že jeho syn má opravdu vážné problémy, když začal chodit na druhý stupeň základní školy. Měl potíže komunikovat s lidmi, trpěl úzkostmi, nespavostí a nebyl s to se soustředit.

Vrah je autista

Ve 13 letech u něj lékaři diagnostikovali Aspergerův syndrom, který je formou autismu. The New Yorker připomíná, že neexistují důkazy o tom, že by autisté byli náchylní k násilí více, než kdokoli jiný.

Peter Lanza si myslí, že tato diagnóza naopak mohla vést k tomu, že podcenili nebezpečí, jaké jejich syn představoval. „Kdyby to byl zcela normální a dobře integrovaný adolescent, který se najednou začne izolovat, tak vás to vyplaší. Ale musíte mít na paměti, že se předpokládalo, že Adam se chová divně," dodal.

Peter a Nancy Lanzovi žili odděleně od roku 2001 a v roce 2009 se rozvedli. Peter neviděl Adama dva roky před střelbou v Newtownu. Jeho syn se s ním odmítal stýkat, protože v září 2010 se neshodli, pokud šlo o jeho další vzdělání.

Během té doby se Adam stahoval do stále větší izolace, nakonec s matkou přestal mluvit a podle vyšetřovatelů s ní komunikoval jen mailem. Nancy Lanzová ale nikomu prý neřekla, že by se Adama bála. „Nic takového nikdy neřekla sestře ani nejlepší přítelkyni," řekl Peter Lanza.

Otec má výčitky

Je přesvědčen o tom, že nebylo možné předvídat, co jeho syn spáchá. Přesto má výčitky, že se víc nesnažil, aby byl víc součástí synova života. „Neuplyne hodina, abych na něj nemyslel," řekl.

Také se mu každou noc o něm zdá. Většinou ve snu cítí ohromný smutek, ale nedávno prý zažil noční můru, když viděl třesoucí se postavu vyzařující „nejhorší možné zlo" a uvědomil si, že viděl ve snu syna „pohledem jeho obětí".

Peter Lanza odmítl uvést, co se stalo s Adamovým tělem. „Nikdo to neví a nikdo se to nikdy nedozví," řekl.