Kolem útoku se šíří mnoho zatím nepotvrzených informací včetně té, že útočníci mají rukojmí. Velitel speciální zásahové jednotky Mahmúd Hamza satelitní televizi An-Nabaa řekl, že pořádkové síly mají nyní situaci pod kontrolou. Kde jsou atentátníci, ale nedokázal říci. To, že o život přišlo pět cizinců, ničím nepodložil.
Podle dalších zdrojů byly včas evakuovány budovy v sousedství hotelu a také hosté i hotelový personál se dostali ven zadním schodištěm. Policie údajně jednoho z útočníků zadržela a nejméně tři další jsou stále v hotelu.

Teroristé odpálili ráno nálož na parkovišti pětihvězdičkového hotelu Corinthia a pak zahájili palbu, při níž pronikli do budovy. Ukryli se ve 20. patře hotelu a podle policie mají u sebe další výbušniny. Mluvčí policie, jehož citovala agentura Reuters, sdělil, že střepiny z rozbitých oken zranily dvě Filipínky.

Hoteloví hosté evakuováni

Zařízení využívají libyjští státníci a diplomatické mise. Hotel se podle svědků podařilo evakuovat, ještě než se pět maskovaných mužů prostřílelo dovnitř. V hotelu jsou ubytovaní lidé údajně z Turecka, Británie a Itálie. V době útoku byla ale budovu téměř prázdná.

IS prostřednictvím Twitteru oznámil, že cílem operace je zabít diplomaty. Operace prý byla naplánována jménem abú Anase Libího. Podílel se podle všeho na atentátech na americká zastupitelství v Africe. Americké komando ho v roce 2013 dopadlo v Libyi, ale v USA muž letos zemřel na rakovinu před zahájením soudu.
Tripolis je sídlem vlády, která odmítla odstoupit po loňských volbách. Mezinárodně uznávaná vláda a parlament sídlí v Tobrúku. Zástupci tripoliské vlády útok na hotel připsali právě lidem podporujícím vedení v Tobrúku.