V Bagdádu ozbrojenci odpálili nálože v autě u vchodu do centra a spáchali sebevražedný útok. Původní zprávy hovořily o tom, že do budovy, v níž bylo přes 50 lidí, pak zavlekli několik osob jako rukojmí. Agentura AP ale napsala, že irácká policie a armáda na místo rychle poslaly své oddíly. Vojáci dva z útočníků zabili, několik zatkli a ohlásili konec operace, která trvala zhruba půldruhé hodiny. Mezi mrtvými jsou nejméně čtyři policisté.

IS v prohlášení na internetu oznámil, že si v Bagdádu záměrně vybral místo, o němž věděl, že se tam shromažďují šíité. Pohrozil, že "to horší" ještě přijde. Irácké úřady tvrdí, že útok spáchalo sedm lidí, IS hovoří o čtyřech útočnících.

Policie hned po prvních explozích uzavřela nejen okolí centra, které je ve východní části Bagdádu v oblasti obývané hlavně šíity, ale také centrální část metropole, kde jsou vládní a zastupitelské úřady. Z obav, že jde o větší akci, byly uzavřeny také hlavní ulice i mosty.

Později přišla zpráva o útoku v Mukdadíji, která leží 80 kilometrů severovýchodně od metropole. Sebevražedný útočník tam odpálil své nálože v kasinu, tvrdí agentura Reuters. DPA hovoří o kavárně, kterou navštěvuje mládež. Když se k místu začali sbíhat zdravotníci a další lidé, vybuchly nálože v autě zaparkovaném venku. Policejní a zdravotnické zdroje citované Reuters tvrdí, že si exploze vyžádaly životy 20 lidí a zranily pět desítek osob. I k této akci se přihlásil IS.