"Vraceli se po dosažení vrcholu, ale v místě zvaném Bottleneck (soutěska) je stihla nehoda," oznámil Gílám Muhamad, majitel cestovní kanceláře Blue Sky Travels and Tours. "Náš pracovník v základním táboře potvrdil úmrtí nejméně pěti osob," dodal Muhamad.

V „zóně smrti" uvízlo na K-2 o víkendu celkem dvanáct horolezců. Někteří byli spatřeni, jak se pokoušejí o sestup do táborů v nižších polohách hory.

Vedoucí italské horolezecké skupiny Ev-K2-CNR Agostino Da Polenza, uvedl, že podle informací jednoho z italských horolezců může být konečný počet obětí ještě vyšší. "Podle toho, co jsem v základním táboře slyšel od lidí z různých výprav, bude nakonec devět mrtvých a čtyři osoby nadále pohřešujeme," řekl Da Polenza.

Zóna smrti

Tragédie na druhé nejvyšší hoře světa se začala odvíjet v pátek, kdy se ve výši 8 200 metrů odlomil velký kus ledu a sněhu. V tu chvíli bylo na hoře nacházející se v severním Pákistánu blízko hranic s Čínou několik výprav. Korejský tým právě sestupoval po dosažení vrcholu K2 ve výši 8 611 metrů.

Sedmi členům korejské výpravy se podařilo vrátit do táborů v nižších částech hory. Podle informací zveřejněných na několika internetových stránkách příznivců alpinismu zahynul na K-2 také srbský horolezec Dren Mandić a pákistánský šerpa.

Pakistánci možná nasadí záchranné helikoptéry

"Stále řešíme možnost, že zorganizujeme záchrannou operaci, protože místo neštěstí se nachází ve značné výšce," oznámil mluvčí pákistánské armády major Farúk Firuz. "S pomocí vrtulníků můžeme horolezcům dodat léky a zásoby potravin, ale zorganizování jakékoliv záchranné operace je velmi obtížné," dodal.

K2, druhá nejvyšší hora světa, si vyžádala životy již 70 horolezců. Velká část z nich nalezla smrt právě na štítu Bottleneck.

Tomáš Novák