Útočník Nimer Mahmoud Ahmad Jabbar zabil tři Izraelce a jednoho vážně zranil. Oběti utrpěly střelná zranění, potvrdil izraelský pracovník záchranné služby. Jeden ze zasažených byl pohraniční strážník, další dva pracovníci soukromé bezpečnostní agentury. Zraněný Izraelec je údajně šéf bezpečnosti ve městě Har Adar.

Jabbar, otec čtyř dětí, měl pracovní povolení pro vstup do židovské osady na Západním břehu. Zatím není jasné, zda byl útočník příslušník nějaké teroristické skupiny, hnutí Hamás ale útok ocenilo a vyzvalo k dalším podobným. Vesnice, ze které útočník pochází, je po incidentu střežena vojáky.

Ilustrační foto.
Čtyři španělské děti žily pět dní v bytě s mrtvými rodiči. Myslely si, že spí

Od konce roku 2015 se na tomto území odehrávají časté útoky na Izraelce, především noži, střelnými zbraněmi a pomocí nájezdů aut do lidí. Útoky mají nejčastěji na svědomí Palestinci a Izraelští Arabové. V necelých dvou letech od počátku útoků v nich zemřelo na padesát Izraelců a pět lidí jiných národností. Zároveň bylo podle Jeruzaléma zabito přes 255 Palestinců, jednalo se údajně hlavně o samotné útočníky.

Izrael tvrdí, že tyto střety vyvolává Palestina. Palestinské vedení naopak viní Izrael z toho, že je frustruje svou dlouhou okupací. Místo útoku je vzdáleno zhruba osmnáct kilometrů severozápadně od Jeruzalému.

Kim Čong-un a Donald Trump
USA popřely, že by vyhlásily KLDR válku. Jde o absurdní tvrzení, reagovaly