Na 18 stoupl počet smrtelných otrav v Charkovské oblasti, dalších pět úmrtí ohlásila policie z Lymanu v Doněcké oblasti: tři muži a dvě ženy tu také podlehli pančovanému alkoholu. Další dvě desítky lidí skončily s otravou alkoholem v nemocnici. Série úmrtí začala ve čtvrtek 22. září. Agentura AFP připsala sérii úmrtí pančovanému koňaku, server Daily.com.ua pančované vodce Pšeničnaja.

Policie při pátrání po pachatelích podnikla řadu domovních prohlídek a dalších kroků a zadržela tři majitele obchodů, kde se pančované lihoviny prodávaly: jednu obchodnici soud propustil na kauci, další dva obchodníky poslal do domácího vězení.

Za nelegální výrobu nekvalitního alkoholu hrozí až deset let vězení.

Smrtelné otravy nekvalitním alkoholem jsou na Ukrajině poměrně vzácné, ale v sousedním Rusku si vyžádají každým rokem tisíce životů, poznamenala AFP.

V obou zemích zaujalo video s jednotkou ukrajinských výsadkářů skandujících „Pít já už nebudu!", zveřejněné na oficiálním portálu ozbrojených sil jako ilustrace převýchovy „avatarů", jak se přezdívá vojákům s přemírou alkoholu v krvi.

V roce 2014, kdy začaly boje s proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny, ukrajinské ministerstvo obrany připustilo, že každá šestá nebojová ztráta souvisí s opilstvím.