Napětí, které vzniklo v jihovýchodní Asii mezi KLDR a Spojenými státy kvůli severokorejskému jadernému programu a zkouškám balistických raket, by podle papeže mohlo pomoci zmírnit například Norsko, které podle něho „bylo vždy připraveno". František se zmínil o tom, že současná krize by mohla vyvolat válku, která by „zničila značnou část lidstva".

Papež František zdraví své příznivce při odjezdu z káhirského letiště.
Egypt v pozoru. František je druhým papežem, který ho navštívil

Hlava katolické církve komentovala dění několik hodin poté, co severokorejský stát provedl již devátou zkoušku raket na svém území. Byla sice neúspěšná, raketa se rozpadla a její zbytky dopadly na severu KLDR, nicméně je tento pokus považován za další výhrůžky KLDR vůči Jižní Koreji a USA.

O Norsku nemluvil papež náhodně. Severský stát přispěl kdysi svou účastí na tajných rozhovorech mezi Organizací pro osvobození Palestiny a Izraelem. Obě strany pak uzavřely mírovou dohodu.

KLDR odpálila čtyři balistické rakety
Válka mezi USA a KLDR je na spadnutí, říká Čína. Korea burcuje armádu

O řešení krize v Koreji se ve svém sobotním projevu v Harrisburgu u příležitosti 100 dní od nástupu do funkce zmínil také americký prezident Donald Trump. „Čínský prezident, se kterým jsem se nedávno setkal, a hovořili jsme spolu dlouhé hodiny, je skvělý muž. Čína je země, která by nám mohla pomoci s řešením krize kolem Severní Koreje."

Zdroj: Youtube