"S rozechvěním sleduji vážné napětí a násilí, jež zavládlo v posledních dnech v Jeruzalémě. Cítím potřebu vyjádřit od srdce svou výzvu k umírněnosti a dialogu," sdělil papež poutníkům, kteří se shromáždili v Římě na náměstí svatého Petra. Papež je poté vyzval k modlitbám za naději, že všechny strany předloží své návrhy na takové řešení situace, které by vedlo k usmíření a míru.

Emmanuel Macron a Benjamin Netanjahu
Macron vyzval Izrael, aby obnovil mírová jednání s Palestinci

K eskalaci napětí v Jeruzalémě došlo poté, co v pátek na Západním břehu Jordánu ubodal Palestinec tři Izraelce. Izraelské síly poté provedly razii v jeho domě a do oblasti povolaly policejní a vojenské posily. Současně se rozhodly zavést detektory kovů ke vstupu na Chrámovou horu, s čímž Palestinci nesouhlasili. Násilnosti, které vypukly, si jen v pátek vyžádaly šest mrtvých, kromě tří Izraelců byli zabiti tři Palestinci.

Předsedové vlád zemí V4 a izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Je šílené, jak se EU chová k Izraeli, postěžoval si V4 premiér Netanjahu

Podle Palestinců Izraelci svým zásahem narušili správu posvátného okrsku na Chrámové hoře, který spadá pod muslimskou nadaci. Podle Izraele jeho síly nenarušily nic, protože je Chrámová hora otevřená všem, a Izraelci měli údajně na svůj zásah právo, protože právě z Chrámové hory si několik palestinských útočníků přineslo zbraně. Na detektorech kovů u vstupu na posvátný okrsek nadále trvá.

Švédsko, Francie a Egypt požádaly kvůli eskalaci napětí v sobotu o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN.