Tapiserie zobrazuje ovládnutí Anglie normanským vévodou Vilémem Dobyvatelem, a to včetně slavné bitvy u Hastingsu v roce 1066. Vznik tapiserie je datován do stejného období.

Dílo je na seznamu UNESCO Paměť světa. Umělec, který jej vytvořil, není znám.

Tapiserie je výšivka několika barevnými nitěmi na pruzích lněného plátna a kromě vojenských technik na ní najdeme i každodenní život lidí tehdejší doby. Je 70 metrů dlouhá a 50 centimetrů široká.

Aztécké masky
Co zahubilo Aztéky? Vědci soudí, že zánik civilizace zavinila střevní infekce

Výměna by měla proběhnout nejdříve v roce 2020. Křehké dílo se nejdříve musí připravit na stěhování.

Dílo je nyní vystaveno v muzeu v Bayeux ve Francii. Někteří historici se domnívají, že bylo vytvořeno v Anglii, a ne ve Francii. Podle médií se tak dá očekávat, že se spor na toto téma po čtvrtečním oznámení opět rozdmýchá.

Zdroj: Youtube

Británie přitom o zapůjčení díla usilovala v minulosti už několikrát. Stalo se tak například u příležitosti korunovace současné panovnice Alžběty II. v roce 1953 nebo při devítistém výročí bitvy u Hastingsu v roce 1966.

Syrští uprchlíci v Calais. Ilustrační foto.
Prezident Macron prý nedopustí obnovení tábora Džungle u francouzského Calais

„Toto by byla velká půjčka, pravděpodobně největší v rámci vztahů Francie a Británie. Je to gesto mimořádné štědrosti a důkaz pevných vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedl v prohlášení ředitel Britského muzea Hartwig Fischer.

První písemná zmínka o tapiserii pochází z roku 1476 – je uvedena v inventáři katedrály v Bayeux. V roce 1803 ji Napoleon Bonaparte vystavil v Paříži, v roce 1945 byla krátce vystavena v Louvru poté, co ji francouzské úřady získaly zpět od nacistů.

Normanské vítězství mělo na Británii velký vliv. Změnilo užívaný jazyk, práva i zvyky obyvatel. Královna Alžběta II. je 40. panovníkem v královské linii, jehož původ sahá právě až k Vilému Dobyvateli.

Catherine Deneuveová ve filmu Polibek od Beatrice
Herečka Catherine Deneuveová odsuzuje kampaň MeToo: Je to puritánství