„Všechna přístupná místa potopeného parníku už potápěči prohlédli a předali loď generálnímu dodavateli, který má na starosti její vyzdvižení na hladinu,“ oznámilo ministerstvo pro mimořádné situace.

Bulgarija, postavená v roce 1955 v Českos­lovensku, se potopila v neděli nedaleko Kazaně. Přesné příčiny zatím nebyly objasněny, ale vyšetřovatelé už odhalili, že loď se vydala na plavbu navzdory mnoha závadám a celkové zchátralosti. Potopila se během několika minut. Na palubě se podle ministerstva pro mimořádné situace nacházelo 208 lidí, z nichž se zachránilo jen 79. Úřady zatím potvrdily smrt 113 lidí, 16 dalších se dosud pohřešuje.

Vyzdvnihování začne v sobotu

Předpokládá se, že vyzdvihování lodi začne v sobotu, až na místo doplují dva mohutné plovoucí jeřáby, každý schopný uzdvihnout 350 tun. Na místo už dorazily pontony a čerpadla.

Potopení Bulgarije je považováno za nejhorší nehodu na ruských řekách od roku 1983. Tragédie zemí otřásla. Ruský premiér Vladimir Putin označil smrt tolika lidí, včetně mnoha dětí, za „daň za neodpovědnost a chamtivost“ a přislíbil pozůstalým po obětech rychlou výplatu odškodnění od federálních a republikových úřadů ve výši 1,3 milionu rublů (asi 800.000 Kč). Prezident Dmitrij Medveděv zase nařídil zkontrolovat všechna plavidla pro přepravu lidí. Ruští komentátoři však nevylučují, že podobně jako při jiných katastrofách v nedávné minulosti rozruch časem utichne a věci se vrátí do starých kolejí.

Čtěte také: Neštěstí na Volze: Úřady potvrdily už 100 mrtvých