Vědecký tým vedený Elizabeth Loweovou z australské univerzity v Sydney chtěl zjistit, jak jsou živočichové z volné přírody ovlivněni expanzí měst. Většina dosavadních výzkumů se zaměřovala na ptactvo.

Australští badatelé však do svého výzkumu zahrnuli 222 dospělých samic pavouků druhu Nephila plumipes z městských parků v Sydney a z menších i větších oblastí s původní vegetací. Hodnotili přitom stupeň urbanizace na daném místě a u tamějších pavouků zaznamenali velikost těla, zásoby tuku a velikost vaječníků.

Zjistili, že pavouci mají menší velikost těla v oblastech s větším pokrytím vegetace a většího vzrůstu dosahují v urbanizovaných oblastech s větší zástavbou a hustotou obyvatelstva. Schopnost reprodukce, měřená podle velikosti vaječníků, je vyšší též u městských pavouků.

"Vyšší teploty jsou spojeny s rychlejším růstem a větší velikostí u bezobratlých. Jedním z dalších faktorů může být také městské osvětlení. Přitahuje hmyz, což znamená více potravy pro pavouky," uvedla podle BBC Loweová s tím, že jsou potřeba ještě další výzkumy, které by objasnily, co přesně za těmito rozdíly ve velikosti těl vězí.

Některé druhy mohou z urbanizace profitovat

Vědci uvedli, že jejich výsledky podporují myšlenku, že některé druhy mohou z urbanizace, která mnohdy dramaticky mění původní krajinu a místní klima, profitovat.

"To, že pavouci z urbanizace profitují, je dobrá věc. … když lépe porozumíme dopadům urbanizace na živočichy žijící ve městech, můžeme vypracovat plán funkčního ekosystému v městských oblastech," uzavřela vědkyně.

Pavouci Nephila plumipes jsou v Austrálii běžní jak ve městech, tak v nezastavěné krajině. Staví si pavučiny, ve kterých žijí po celou část svého dospělého života.