VYBERTE SI REGION

Pecorino je i víno. Nejen tvrdý ovčí sýr

Řím – Víno pecorino už málem upadlo v zapomnění, ale díky jednomu vinaři z východoitalského kraje Marche dnes uspokojuje chuťové pohárky milovníků vína, a to až ve Spojených státech.

29.6.2016
SDÍLEJ:

VINICE V OBLASTI MARCHE. Odrůdě pecorino se nejvíce daří právě v oblastech Marche a Abruzzi.Foto: Shutterstock

Pecorino, které nesmíme zaměňovat s ovčím sýrem téhož jména, je typické pro východ Itálie. Podle legendy vděčí za svůj název ovcím (italsky pecora), které se pasou na pahorcích v blízkosti divoce rostoucí vinné révy a oždibují její plody. O renesanci tohoto vína, které velmi dobře doplňuje fritto misto, tedy smaženou směs rybiček a mořských plodů, se zasloužil Guido Cocci Grifoni. Jeho dcery ho označují tak trochu za blázna, kolegové vinaři ale za hrdinu.

Dobré pecorino poznáme podle vůně po tropickém ovoci, ale také po medu a aromatických bylinkách s příjemnou kyselinkou.
Víno, které se stalo obětí vylidňování venkova, mohlo docela upadnout v zapomnění nebýt Grifoniho úsilí. Ten byl na začátku 80. let jediný, kdo věřil v jeho potenciál. „Pecorino není ušlechtilá odrůda. Dřív bylo důležité vyrábět co nejvíce, protože vinaři potřebovali peníze," vysvětluje jeho dcera Marilena. Její otec si splnil sen, když od jednoho starého vinaře koupil malou parcelu ve výšce 1000 metrů nad mořem. Po několika experimentech se pecorino z roku 1990 prodávalo jako skromné stolní víno.

Kvalita Guidových vín pozvolna vstupovala ve známost a jeho pecorino získalo v roce 2001 chráněné označení původu. O deset let později obdrželo nejvyšší stupeň hodnocení – kvalitní víno s kontrolovaným a garantovaným původem, stejně jako klasické chianti nebo barolo.
Ačkoli pěstování pecorina obnovila v kraji Marche rodina Cocci Grifoni, hlavní produkce se dnes soustředí v sousedním Abruzzu.
„Grifoni pecorino znovu objevil, ale já jsem je pokřtil," říká vinař Luigi Madonna.

Víno je tady podle něj především pro lidi. „Piju, když jsem šťastný a když si chci užít pěkný večer. Proto zde víno je," říká.
Pecorino dnes nalezneme i v britských supermarketech a v některých restauracích v USA. 

Autor: Jiří Jelínek, ČTK

29.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies