Po pondělní schůzce s asi dvacítkou novinářů se dvěma z nich pod podmínkou anonymity, že boj nevzdává, opět se bude o financování stavby dlouhé 3200 kilometrů bavit ve vládě a v Kongresu v září tohoto roku.

Výhrady proti placení zdi (ne proti zdi jako takové) mají nejen demokraté, ale i členové Trumpvy Republikánské strany. Ve straně samotné to vyvolává minimálně „mírné napětí".

Donald Trump
Trump seškrtává rozpočet, chce peníze na stavbu zdi s Mexikem
Mexiko odmítá zaplatit za zeď na hranici obou zemí. Ilustrační foto.
Mexiko vrací úder: my zeď nezaplatíme, ale američtí spotřebitelé

Odložení debat o zdi ale přivítal vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer. „Je dobré pro tuto zemi, že prezident Trump smetl jednání o zdi ze stolu, zvláště při současných oboustranných jednáních ve výborech ohledně financí." Mexická zeď byla neuralgickým bodem jednání mezi oběma stranami v době, kdy se schvaluje částka jednoho bilionu dolarů na výdaje všech vládních agentur. Pokud by se strany v jednáních neshodly, byla by přerušena, a to i v sobotu, na kterou vychází Trumpových 100 dní v úřadu.

Postavme zeď, zastavme drogy, vyzval opět Trump

Donald Trump stále doufá, že náklady na výstavbu ponese především mexická strana, ale jak demokraté, tak republikáni o tom silně pochybují. Stavba by odhadem vyšla na 20 miliard dolarů a Trump nyní požadoval, zatím neúspěšně, první zálohu ve výši 1,4 miliardy dolarů. Prezident alespoň vyslal naléhání přes svůj Twitter: „Zeď je důležitým nástrojem, který zastaví příliv drog do naší země a trávení mladých (i dalších) lidí. Pokud nebude zeď postavena, situace týkající se drog nebude nikdy stabilizována, jak bychom potřebovali."

Kromě vyjednávání financí na mexickou hraniční zeď jedná Bílý dům s Kongresem i ohledně nových pravidel o zdravotní péči, která by měla nahradit „Obamacare", tedy zdravotní pojištění. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer uvedl, že je jednání budou pokračovat, až se Bílému domu podaří nashromáždit potřebných 216 hlasů nutných ke schválení nového zákona.

Zdroj: Youtube