Podle Davise se rámcový plán nezaměřuje jen na pozice IS v Sýrii a v Iráku, ale i ve zbytku světa. "Je to obšírný plán. Je globální. Není jen vojenský," řekl Davis s tím, že podrobnosti strategie jsou tajné.

Trump ihned po nástupu do funkce 20. ledna dal ministerstvu obrany zhruba měsíc na to, aby představilo bojovou strategii nutnou k celkovému zničení IS, což bylo jedním ze stěžejních slibů jeho předvolební kampaně. Během ní opakovaně kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, který podle něho věnoval boji s terorismem málo financí a přispěl k rozmachu IS.

Nenechte si ujít: Dlouhodobá nemocenská by se měla zvýšit. Vláda podpořila návrh ministerstva

Podle AP obsahuje Mattisem prezentovaný plán některé prvky, které nová administrativa zdědila z Obamovy strategie, na druhé straně však zřejmě povede k vyššímu vojenskému nasazení v Sýrii.

Zdroje agentury hovoří také o tom, že dojde k intenzivnějším pokusům o nevojenský tlak na IS, například o zablokování jejich finančních zdrojů či omezování možností internetové propagandy teroristů.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer na dnešním tiskovém brífinku prohlásil, že Mattis plán koordinoval s dalšími silovými ministerstvy a bezpečnostními orgány, jejichž šéfové dnes byli u jeho prezentace v NSC. "To může pomoci v určení směru, kterým se vydáme," řekl Trumpův mluvčí.

Čtěte také: Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné