Ve Francii platí již sedmým měsícem vysoký stupeň ostražitosti. Vynutily si to teroristické útoky v Paříži, při kterých loni v listopadu zahynulo 130 lidí.

Francouzské úřady každoročně v červenci a srpnu rozmísťují na plážích ve známých letoviscích příslušníky pořádkové policie, kteří tam působí jako plavčíci. Doposud chodili jen v plavkách, slunečních brýlích a tričku.

Od nynějška budou policisté nasazeni v centrech první pomoci a jejich zástupci mít při sobě zbraň v pískuvzdorném pouzdře, speciálně upraveném na nošení k plážovému oblečení. Neprůstřelné vesty budou u stanovišť plavčíků.

"V případě, že dojde k ozbrojenému útoku na pláži, budeme připraveni jednat," prohlásil mluvčí policejních odborů Nicolas Comte.

Uklidnění turistů

Motivem k přijetí tohoto opatření je hlavně snaha uklidnit turisty v letoviscích, která patří nejoblíbenějším turistickým cílům na světě. Rekreanty vyděsil masakr na pláži v Tunisku loni v létě, kdy teroristé připravili o život 38 lidí.

Někteří policisté rozhodnutí vítají, jiní se obávají, že budou vypadat směšně, když budou k plavkám nosit zbraň.

"Je nutné zajistit bezpečnost policistů a turistů na plážích, ale nikoli tímto způsobem. Nelíbí se mi představa příslušníka Republikánské bezpečnostní jednotky, jak zasahuje se zbraní a v neprůstřelné vestě, a má přitom na sobě plavky," prohlásil Frédéric Lagache z jiného policejního odborového svazu.

Počet policistů ve službě v roli plavčíků bude letos snížen ze 460 na 300, protože policie musí být nasazena na ochranu proti možným teroristickým útokům i na jiných místech, včetně evropského fotbalového šampionátu, který končí 10. července, a cyklistického závodu Tour de France. Asi třetina z nich bude mít zbraně.

Chybějící pořádkové policisty v roli plavčíků nahrazují místní úřady dobrovolníky, hasiči a městskými policisty. Ti zbraně při sobě mít nebudou.