Nejnovější případ je z minulého týdne, kdy před soudem vypovídal pár z pařížského předměstí Aulnay-sous-Bois. Sedmačtyřicetiletý muž a šestatřicetiletá žena tvrdili, že byli poškozeni při atentátech v Paříži 13. listopadu 2015.

"Předstírali, že byli nedaleko exploze u stadionu Stade de France," uvedl podle listu Vanguardia zdroj obeznámený s vyšetřováním. Muž a žena tvrdili, že utrpěli psychickou újmu a poškození sluchu, což doložili lékařským potvrzením. Policejní vyšetřování ale ukázalo, že v době exploze na místě činu nebyli.

Loni v prosinci potrestal soud v jihofrancouzském městě Grasse dva falešné poškozené šesti a třemi roky vězení. Důvodem bylo, že šestatřicetiletý muž se svou partnerkou neprávem inkasovali odškodnění každý 30.000 eur v souvislosti s pařížskými útoky. To jim ale nestačilo a zažádali si o odškodnění i za útok v Nice, při němž loni 14. července muž s kamionem vjel na promenádu a zabil 86 lidí.

Šest měsíců vězení dostala jedenatřicetiletá žena u soudu na pařížském předměstí Bobigny za to, že neoprávněně požadovala 10.000 eur (270.000 Kč) jako poškozená při útoku na pařížský klub Bataclan. Při něm v listopadu 2015 zemřelo 90 lidí. Žena tvrdila, že byla zraněna a pak trpěla depresemi. Vyšetřování prokázalo, že na místě útoku nebyla.

Čtěte také: Svědci z Bataclanu: Nejdřív jsme nechápali, pak jsme předstírali smrt

Hloupost prozradila čtyřiadvacetiletou ženu, která posléze dostala rok věznění. Měsíc po pařížských atentátech totiž přišla na policii se zlomenou rukou a tvrdila, že se jí to stalo při "explozi" u baru Le Carillon v Paříži 13. listopadu 2015. Popsala perfektně, jak "měla strach", protože byla "všude krev" a "na zemi ležela mrtvá těla". U baru Le Carillon ale tehdy teroristé neodpálili bombu, nýbrž stříleli samopaly.

Čtěte také: Bezprecedentní teroristické útoky v Paříži: nejméně 128 mrtvých