Už v pondělí po srážce plavidel u singapurského přístavu americké námořnictvo potvrdilo, že při nehodě bylo pět námořníků zraněno a deset se pohřešuje. O den později už byly statistky mnohem vážnější. BBC uvedla, že při lodním neštěstí několik vojáků skutečně přišlo o život. Přesný počet obětí ale prozatím velitel pacifické flotily admirál Scott Swift neupřesnil.

Ilustrční foto. Kypr
Na Kypru se utopila česká turistka, policie vyloučila cizí zavinění

Poškozené plavidlo je ukotveno na singapurské námořní základně Changi, kde probíhají pátrací akce. „Potápěči během prohlídek objevili v uzavřených částech některé pozůstatky,“ citovala admirála Swifta BBC.

Námořnictvo se také podle něj snaží zjistit, zda tělo, které našlo malajské námořnictvo, patří právě některému z deseti pohřešovaných členů americké posádky.

Poškozený americký torpédoborec

Zdroj: Youtube

Ke strážce mezi válečnou americkou lodí a stoosmdesátimetrovým ropným tankerem Alnic MC plujícím pod malajskou vlajkou došlo v noci z neděle na pondělí. Ihned se do záchranných akcí zapojily tažné lodě i helikoptéry singapurské námořní stráže.

Torpédoborec byl naštěstí i přes poškození na boku schopný doplout vlastní silou do přístavu. Při střetu byl proražen trup lodi, kde se nachází strojovna, komunikační místnost a kde mají kajuty posádky.

Naproti tomu tanker byl poničen v přední části zhruba sedm metrů nad vodoryskou. Nikdo z posádky ale naštěstí nebyl zraněný a ani nedošlo k úniku ropy, píše BBC. Podle agentury DPA zatím příčina neštěstí není známá.

Jedná se už o čtvrtou nehodu amerického námořnictva během roku a druhou za poslední dva měsíce. Jen před pár dny byli ze svých funkcí odvoláni velící důstojníci amerického torpédoborce USS Fitzgerald, který se 17. června srazil s filipínskou lodí ACX Crystal. Při kolizi zahynulo sedm amerických námořníků. 

Torpédoborec John S McCain
Americký torpédoborec se srazil s ropným tankerem. Deset námořníků se pohřešuje