Mezi mrtvými je i šestiletá Veronica Moserová. Její matka, pětadvacetiletá Ashley, bojuje v nemocnici o život. Agentuře AP to řekla Annie Daltonovoá, která je tetou Ashley Moserové. Ta byla zasažena do hrdla a do břicha,

Útočník identifikovaný policií jako čtyřiadvacetiletý James Holmes si opatřil zbraně, velké množství nábojů i neprůstřelnou vestu již dva měsíce před činem zcela legálně.

„Pokud je mi známo, všechny zbraně i munici, kterou měl, vlastnil legálně," řekl policejní šéf Dan Oates na tiskové konferenci. Například 6000 kusů munice nakoupil přes internet. V minulosti neměl problémy se zákonem, byl pouze zadržen za rychlou jízdu. Patrně nemá ani vazbu na žádnou teroristickou skupinu. Motiv jeho činu je stále neznámý. Oates odmítl uvést, co – pokud vůbec něco – Holmes policii řekl.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo pro vnitřní bezpečnost uvedly, že nemají informace o tom, že by někdo jinde v USA plánoval podobný útok. Přesto byla v některých kinech po celé zemi posílena bezpečnostní opatření.

Prezident Barack Obama dnes řekl, že páteční střelba připomněla, jak je život křehký. V pravidelném rozhlasovém vystoupení řekl, že federální vláda je připravena udělat vše pro to, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost.

„I když postupně zjišťujeme, co se stalo a kdo je odpovědný, možná nikdy neporozumíme tomu, co někoho vede k tomu, aby terorizoval své bližní," řekl Obama.

James Holmes by se měl poprvé objevit před soudem v pondělí v 17:30 SELČ. Policie našla v jeho bytě mnoho nástražných zařízení, některé pasti obsahují výbušniny. „Něco takového jsme ještě neviděli," řekl o komplikované konstrukci z trhavin a zápalných látek, kterou měl mladík ve svém bytě, Dan Oates.

Policisté již zneškodnili první hrozbu – drát vedoucí od dveří k zápalné náloži. Toto nastražené zařízení mělo zabíjet, například, když by někdo chtěl prohledat byt, řekla mluvčí policie. V další fázi by policisté mohli nasadit kontrolované malé exploze.

Podle amerických médií jen náhodou zřejmě nedošlo k další tragédii v domě, kde Holmes bydlel. Holmesova sousedka z bytu pod ním, Kaitlyn Fonziová, uvedla, že v pátek po půlnoci slyšela z jeho bytu hlučnou hudbu. Šla nahoru, když nikdo neodpovídal, zjistila, že byt není zamčený. Rozhodla se ale neotvírat a zavolala policii, která jí ale řekla, že kvůli střelbě v kině nemají čas zasahovat kvůli rušení nočního klidu.

Obětí střelby se stala i mladá moderátorka sportovních zpráv a bloggerka Jessica Ghawiová. Ta přitom na začátku června jen o vlásek unikla zabíjení v kanadském Torontu, při němž jiný střelec jednoho člověka usmrtil a sedm osob zranil.

Holmes si podle policie také nabarvil vlasy na červeno a přezdíval si Joker podle záporné postavy z příběhů o Batmanovi. Ti, kdo Holmese znali před střelbou, ho popisují jako spíše plachého, inteligentního člověka. V minulých letech prý tento doktorand medicíny hrával fotbal a věnoval se přespolnímu běhu.

Filmové studio Warner Brothers kvůli masakru v Denveru zrušilo páteční slavnostní premiéru snímku Temný rytíř povstal v Paříži, které se měli zúčastnit i režisér Christopher Nolan a představitel hlavní role Christian Bale. Studio dnes oznámilo, že zrušilo i slavnostní premiéry za účasti hvězd v Mexiku a Japonsku.

Studio také uvedlo, že nebude v neděli večer zveřejňovat odhady víkendových tržeb, kterými jednotlivá studia soupeří o první příčku v žebříčku návštěvnosti. K Warner Brothers se solidárně připojila i studia Sony, Fox, Disney a Universal, která také nezveřejní odhady návštěvnosti svých snímků. Všichni vyčkají do pondělí na oficiální statistiky.

Nolan označil Holmesův čin za nevýslovně brutální a rodinám obětí vyjádřil svou hlubokou účast. „Mluvím jménem všech, kdo se na filmu Temný rytíř povstal podíleli. Chtěl bych vyjádřit naši nejhlubší lítost nad touto nesmyslnou tragédií, která postihla celé předměstí Aurora," vzkázal Nolan prostřednictvím své mluvčí.