Velitel povstalecké brigády Přízrak zahynul poté, co auto, v němž jel, vyletělo po odpálení nálože do vzduchu a útočníci pak na zdemolovaný vůz stříleli z automatických zbraní, řekl představitel oblasti Sergej Gorenko. Možné důvody útoku nesdělil.

Alčevsk se nachází asi 30 kilometrů východně od frontové linie a zhruba 45 kilometrů západně od Luhansku ve směru na Doněck. Mozgovoj byl podle LIT už dříve terčem útoků, naposledy v březnu.

Na východě Ukrajiny se v sobotu navzdory příměří dál bojovalo. Podle mluvčího ukrajinské armády povstalci nasadili u frontové linie těžké zbraně, podle povstalecké agentury DAN tam ale těžké zbraně, včetně tanků a bojových letadel, přesouvá i armáda. Porušování dohod z Minska tento týden oficiálně potvrdila i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která upozornila na fakt, že ukrajinská armáda ani bojovníci "lidových republik" v Donbasu nedodrželi ustanovení o odsunu těžké bojové techniky z linie fronty.

Konflikt si od loňského dubna vyžádal nejméně 6200 obětí na životech. Podle Kyjeva jde o válku s Ruskem, Moskva ale přímé zapojení do konfliktu popírá.