Vůdce labouristů Corbyn dnes nejprve odvolal ze svého stínového kabinetu ministra zahraničí Hilaryho Benna, který oznámil, že ztratil důvěru ve vedení strany. Krátce poté rezignovalo na svůj post dalších šest stínových ministrů. Šéfku stínového resortu zdravotnictví Heidi Alexanderovou a stínovou ministryni pro rovné příležitosti Glorii de Pierovou následovali Ian Murray zodpovědný za otázky Skotska, Lucy Powellová ze stínového resortu školství, Kerry McCarthyová zodpovědná za životní prostředí a expertka na dopravu Lilian Greenwoodová.

Corbyn čelí tlaku stranických kolegů, aby přijal zodpovědnost za výsledky referenda, v němž labouristé většinově bojovali za setrvání země v unii. Média ale Corbyna kritizují, že kampaň za pokračující členství Británie v EU vedl "vlažně". V pátek pouze řekl, že je potřeba se s výsledkem smířit. Británie podle něj musí na výsledek referenda reagovat "klidně a racionálně".

Dvě členky strany podaly již dříve návrh na hlasování o nedůvěře stranickému vůdci. Ten dal ale už dříve najevo, že odejít z vedení strany nehodlá, na rozdíl od předsedy vlády Davida Camerona. Ten v pátek oznámil, že do začátku říjnové konference Konzervativní strany by země už měla mít nového premiéra. Corbyn naopak prohlásil, že bude bojovat s jakýmikoli pokusy o sesazení.

Alexanderová a de Pierová dnes v dopisech stranickému šéfovi napsaly, že si ho nedokážou dál představit jako důvěryhodného vůdce opozice. Stínový ministr financí John McDonnell ale naopak vyzval, aby zástupci strany zklidnili emoce a byli jednotní.

"I když Vás respektuji jako zásadového muže, nevěřím, že máte schopnosti zformulovat otázky, které si nyní země žádá, a myslím si, že pokud bychom měli sestavovat příští vládu, je nezbytná změna vedení," napsala Alexanderová v dopise, který zveřejnila na sociální síti Twitter.

"Vím, jak moc jsou lidé zklamaní z prohry v evropském referendu, ale teď musíme táhnout za jeden provaz," řekl McDonnell televizní stanici BBC.