Úřady departementu Manche Jacques Witkowski oznámil, že v elektrárně vybuchl větrák. "Nebyl v jaderné zóně a vše už skončilo. Záchranáři odjíždějí," řekl v 11:00 Witkowski. Výbuch se ozval kolem desáté hodiny. "Je to technická, nikoli jaderná nehoda. Nebyla vážná," dodal Witkowski.

Podle úřadů na místě vznikl požár a objevil se kouř, jímž se přiotrávilo pět lidí. Jeden ze dvou reaktorů byl po explozi odstaven.

V elektrárně, jež patří energetické firmě EDF, jsou dva tlakové reaktory z let 1986 a 1987, z nichž každý vyrábí 1,3 gigawattů elektřiny. Buduje se třetí reaktor, který má být dokončen příští rok.

Nenechte si ujít: Továrna Yankee Candle řeší incident s únikem svíček

Nehoda postihla před třemi lety i nejstarší francouzskou jadernou elektrárnu ve Fessenheimu. Dva její jaderné reaktory byly tehdy dočasně odstaveny z provozu. První poté, co byla zjištěna netěsnost v potrubním přívodu vody, druhý pár dní nato, když se náhodně uzavřel ventil, který kontroluje přívod páry do generátoru turbíny, což způsobilo automatické zastavení provozu.

Německé ministerstvo životního prostředí Francii loni vyzvalo, aby elektrárnu ve Fessenheimu uzavřela. Německý deník Süddeutsche Zeitung k tomu napsal, že nehoda v elektrárně byla vážnější, než se uvádělo. Francie plánuje uzavření této elektrárny po roce 2018.

Přečtěte si také: Rumunská vláda ustála v parlamentu hlasování o nedůvěře