Bangladéšské úřady od katastrofy, která se stala před dvěma týdny, v zemi z bezpečnostních důvodů uzavřely 18 textilních továren. „Sedmnáct továren bylo zavřeno v metropoli Dháce a jedna v druhém největším bangladéšském městě Čitágáonu," oznámilo ve středu ministerstvo textilního průmyslu.

Množství obětí dháckého neštěstí znovu stouplo, když byly v noci na středu nalezeny v sutinách objektu desítky dalších těl. „Bilance vzrostla na 803 mrtvých," sdělil agentuře AFP mluvčí bangladéšské armády Mir Rabbi. Mezi oběťmi je 790 mrtvých nalezených přímo v ruinách budovy a 13 lidí, kteří podlehli svým zraněním v nemocnici.

Budova s textilními dílnami se zřítila 24. dubna. V souvislosti s neštěstím bylo zatím zadrženo devět osob, včetně majitele budovy. Pokud je soud uzná vinnými z vražd či masového zabití, hrozí jim trest smrti.

Vyšlo najevo, že původně pětipatrová stavba nebyla navržena pro těžké průmyslové stroje ani pro tři další podlaží. Majitelé je k ní přidali dodatečně. V komplexu byly i obří generátory, které pracovníci zapnuli těsně před zřícením budovy.