Středopravá opozice by podle odhadů získala 89 parlamentních křesel, zatímco středolevý blok 86. Průzkum ale zatím nezahrnuje čtyři mandáty vyhrazené pro poslance z Grónska a Faerských ostrovů. Ty by mohly být rozhodující.

Už v roce 1998 byly volby tak těsné, že pouhých 180 hlasů z Faerských ostrovů (které jsou stejně jako Grónsko dánským autonomním územím) rozhodlo ve prospěch středolevé koalice.

Thorningová-Schmidtová, která byla vůbec první ženou v čele dánské vlády, ztratila přízeň voličů kvůli nepopulárním úsporným hospodářským opatřením.

Až když se loni podařilo dánskou ekonomiku oživit, dohnala premiérčina Sociálnědemokratická strana náskok, který v průzkumech veřejného mínění měla Liberální strana Venstre, v jejímž čele stojí někdejší předseda vlády Lars Lökke Rasmussen.

Obě soupeřící strany slibují, že zakročí proti "sociální turistice", budou odmítat udělit povolení k pobytu nezaměstnaným přistěhovalcům a zpřísní přijímání rodinných příslušníků imigrantů do země. První a druhá generace přistěhovalců dnes tvoří 12 procent z celkových 5,6 milionu lidí, kteří v Dánsku žijí.