Podle italských médií výsledky voleb může ovlivnit početná skupina nerozhodnutých voličů. Právě na ně budou zaměřeny závěrečné dva týdny předvolební kampaně.

Berlusconi vytáhl před několika dny do boje s hlasitými sliby daňových úlev. Pokud by vyhrál, chce zrušit nepopulární zdanění nemovitostí, které loni zavedl úřednický premiér Mario Monti. Chce také snížit daň z příjmu.

Nezaměstnanost se zvýší

Itálie se zmítá v hospodářské krizi, k níž podle analytiků přispěla bezstarostná ekonomická politika dřívějších Berlusconiho vlád. Hrubý domácí produkt podle předpovědi centrální banky letos klesne o celé jedno procento, zatímco dřívější prognózy hovořily o 0,2 procenta. Nezaměstnanost se má do příštího roku zvýšit až na dvanáct procent.

Expremiér v rámci předvolební kampaně zveřejnil jediný recept na zkrocení dluhů – snížit náklady na chod státu.

Zdá se, že mu část lidí uvěřila, neboť v průzkumu zveřejněném dnes deníkem Corriere della Sera má Berlusconiho koalice podporu 29,7 procent. To je téměř o třetinu více než na začátku kampaně v prosinci.

Daňový únik

Berlusconi úzkostlivě předchází všemu, co by mohlo jeho image před volbami poškodit. Dnes se měl objevit před odvolacím soudem v kauze daňového úniku, za nějž byl v minulosti odsouzen. Politik však požádal o odložení jednání na březen, kdy již bude po volbách.

Pomohl mu zřejmě i příslib, že se v případě volebního vítězství nebude ucházet o premiérské křeslo, které by prý přenechal tajemníkovi své strany.

Berlusconimu se však navzdory ofenzivní kampani podle průzkumů nepodařilo dohnat středolevou koalici. Seskupení vedené Demokratickou stranou Piera Luigiho Bersaniho má podle dnešního italského tisku podporu 37,2 procenta voličů. Pokud by voliči skutečně hlasovali takto, neměl by Bersani jistou většinu v senátu. Podle deníku La Reppublica by se zřejmě musel obrátit s nabídkou spolupráce na posledního premiéra Montiho, jehož vláda na konci loňského roku podala demisi kvůli ztrátě Berlusconiho podpory. V zemi oblíbený ekonom vede do voleb centristický blok S Montim pro Itálii a má podporu 16 procent voličů.