Evropský parlament by se mohl stát první evropskou institucí, která otevřeně vyzývá k uložení sankcí vůči Maďarsku za porušení právních předpisů EU. Většina europoslanců podle informací serveru Politico podpoří usnesení na plenárním zasedání ve středu.

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán obvinil Sorosovu Středoevropskou univerzitu z podvádění

Přestavitelé různých bloků v euroarlamentu uvedli, že podle nich většina podpoří rezoluci, která vyzývá EU, aby zahájila článek 7 v reakci na schválení kontroverzního zákona ze strany Maďarska o uzavření Středoevropské univerzity v Budapešti. Článek 7, který nikdy nebyl uplatněn, by vedl k pozastavení maďarských hlasovacích práv v Evropské radě.

Společný návrh usnesení byl předložen Socialisty a demokraty, liberální ALDE, Zelenými a krajní levicí. Někteří členové konzervativní Evropské lidové strany (EPP), ke kterým je přidružena maďarská vládnoucí strana Fidesz, budou také pravděpodobně hlasovat ve prospěch textu.

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán: Budoucnost? Zbavme se utopie a přejděme k multipolární Evropě

"Parlament se nemůže chovat tak, jako by se nic nestalo," řekl Frank Engel, člen EPP z Lucemburska. "Nemůžeme být svědkem toho, jak Maďarsko směřuje k autoritářství." Engel uvedl, že podpoří rezoluci, ve snaze "ustavit tlak" na Maďarsko a zahájit "nový strukturální dialog".

Text uvádí, že současná situace v Maďarsku "představuje jasné riziko vážného porušení hodnot" obsažených ve smlouvách o EU a "zaručuje zahájení postupu podle čl. 7 odst. 1 Smlouvy o EU".

Evropská komise poskytla Maďarsku měsíc, aby předložila argumenty, že jeho kroky jsou v souladu s právem EU. Zatímco mezi poslanci Evropského parlamentu existuje větší podpora pro sankce, největší skupina v Evropském parlamentu - EPP - je stále rozdělena ohledně toho, jak reagovat na údajné opakované porušování práva EU ze strany předsedy maďarské vlády Viktora Orbána.

Rob Wainwright
Páteční kyberútok zasáhl 150 zemí a víc než 200 tisíc počítačů, uvádí Europol

Orbánův Fidesz je dlouholetým členem EPP. Tato frakce již požádala Fidesz a maďarské orgány, aby vyhověly žádosti Komise týkající se nového zákona o vzdělávání.

Na schůzce frakce minulou středu poslanci EPP navrhli mnohem mírnější návrh usnesení než jejich levicoví konkurenti a vyzvali Komisi, aby "důkladně vyhodnotila situaci v Maďarsku". Text aktuálního dokumentu naopak požádal maďarskou vládu, aby pozastavila změny zákona o vysokých školách, a vyzvala Komisi, aby "přísně sledovala" využívání prostředků EU maďarskou vládou.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a premiér Bohuslav Sobotka.
Evropská komise chce více podpořit ženy a nemocné pracovníky

Text zároveň rozšířil seznam  prohřešků maďarské vlády za "posledních několik let," včetně útoků proti organizacím občanské společnosti a obráncům lidských práv, práv žadatelů o azyl, hromadnému dozoru nad občany, svobody shromažďování, svobody projevu , plurality médií a uzavření maďarského deníku Népszabadság. Odkazuje také na maďarskou segregaci romských dětí ve vzdělávání, práva LGBT nebo práva žen.

Marine Le Penová.
Přijde Le Penová o imunitu? Francie žádá o zrušení Evropský parlament