Pozornost novinářů a diplomatů, ale i palba obou bojujících stran, se nyní soustřeďuje na strategickou silnici spojující Luhansk s ruskou hranicí. Tam na proclení čeká ostře sledovaný ruský humanitární konvoj.

Škody způsobené bojovými operacemi na východě Ukrajiny dosahují podle odhadů ukrajinské vlády osmi miliard dolarů (asi 160 miliard korun). Povstání na východě země a ztráta Krymského poloostrova zasadily rovněž tvrdou ránu ukrajinskému zemědělství. V důsledku bojů v Doněcké a Luhanské oblasti a ruské anexe Krymu přišla země o 15 procent letošní sklizně obilovin.

Zdražování v Rusku

Kvůli sankční válce s Evropou má krize dopad i na ruskou ekonomiku. Navzdory ujišťování Kremlu, že sankce vyhlášené Ruskem proti západním státům neovlivní ceny zboží na ruském trhu, začalo v Moskvě i v ruských regionech zdražování. Ceny v obchodech se v průměru zvedly o tři procenta, u některých druhů zboží ale až o 60 procent.

Pozornost v Kyjevě a v Bratislavě dnes vyvolala zpráva o zadržení údajného slovenského žoldáka jménem Miroslav Roháč. Údajný rodák z Banské Bystrice prý obsluhoval minometnou baterii separatistů u města Ilovajska, kde byl zadržen.

Zverbovaný bojovník je ale podle pozdějších zpráv možná Srb, který se zmocnil cizího pasu. Podle informací srbského ministerstva zahraničí jsou na východě Ukrajiny takových lidí desítky a bojují na obou stranách fronty. Slovenský list Sme napsal, že skutečný Miroslav Roháč žije v Banské Bystrici. Býval sice voják, ale na Ukrajině nikdy nebojoval.

Konvoj zůstává na hranicích

Rychlý sled zpráv z bojišť dnes přinesl i informaci o zadržení vlivného velitele povstalecké brigády Vostok Alexandra Chodakovského. Jak ale později upřesnily ukrajinské vládní zdroje, zadržený muž je řadový polní velitel Semjon Chodakovskij, který stál v čele vzbouřeneckých jednotek ve městě Artemivsku.

Ruská kolona s humanitární pomocí mezitím dál čeká na rusko-ukrajinských hranicích a nemá za sebou celní odbavení. Hlavní překážkou zůstávají bezpečnostní záruky, které komplikují stále silnější boje o strategickou silnici spojující hraniční přechod s Luhanskem. Červený kříž doufá, že záruky od obou bojujících stran dostane ve středu.

Po mezinárodní ministerské schůzce v Berlíně, která v pondělí v noci skončila s nulovým výsledkem, se mají o diplomatický průlom pokusit prezidenti Ukrajiny, Ruska, Běloruska a Kazachstánu příští úterý na summitu v Minsku. Pozval je tamní prezident Alexandr Lukašenko. Asistovat jim budou tři eurokomisaři, které do běloruské metropole vyšle šéf Evropské komise José Barroso.