Kurylo se chce 27. dubna, podobně jako desetitisíce dalších Poláků, zúčastnit svatořečení svého krajana, bývalého papeže Jana Pavla II., který zemřel v roce 2005.

„Ostatní budou cestovat do Říma autobusem, vlakem nebo letadlem. Já jsem maratonec, takže pro mě je jediná možná cesta běh," vysvětlil Kurylo svérázně agentuře AFP formu svého cestování.

Na cestu vyrazil už 15. března, denně chce uběhnout mezi 60 až 80 kilometry. Za sebou si táhne sportovní vozík podobný těm, které používají třeba cyklisté. Je polepený fotkami papeže, veze si v něm zásoby 
a v noci mu slouží jako přístřešek pro přespání.

Do Itálie poběží Kurylo kromě Polska přes Slovensko, Maďarsko a Rakousko. Na mimořádný sportovní výkon se připravoval tři měsíce.
Nejtěžší je pro něj prý odloučení od rodiny a samota, i když o společnost má občas postaráno. „Někdy se ke mně lidé přidají a běžíme společně. Odezva je velmi vřelá. Lidé mi svěřují své modlitby, takže je dovezu do Říma," uvedl Kurylo.

Cestou chce dvaačtyřicetiletý maratonec oslavit život bývalého papeže, který býval také vášnivým sportovcem. Zároveň se Kurylo modlí za mír ve světě – především na Ukrajině. A říká, že si běháním dobíjí i vlastní baterky a připravuje se na další závody.

(jhr)