Muž, který si v sobotu poblíž hranic zranil nohu při pádu z horského hřebenu, původně přivolal na pomoc polské záchranáře. Ti se však obrátili na slovenskou záchrannou službu. Její zásahy jsou ale na rozdíl od polských kolegů zpoplatněné.

Když to Polák zjistil, snažil se celou akci zrušit a vypnul si mobil. Když na místo dorazil vrtulník s pomocí, posádka už nikoho nenašla. Nepomohli jim ani kolemjdoucí turisté, podle nichž muž vyděšený poplatky uprchl navzdory zraněné noze.

Podle záchranáře Jána Kušniráka to není poprvé, co akce horské služby skončila podobným fiaskem. „Plníme svoji povinnost a na ohlášení vyrážíme do terénu. Pokud se něco takového stane, tak sepíšeme zprávu a zbytek řeší nadřízení,“ řekl.

Vrtulník musí uhradit

Vedení horské služby už začalo uprchlého polského turistu hledat. Muž by měl totiž podle slovenských zákonů nákladnou záchrannou akci s vrtulníkem uhradit. „Uděláme všechno pro to, abychom ho vypátrali a zjistili jeho identitu. Náklady ale ještě nejsou vyčísleny,“ dodal šéf horských záchranářů Jozef Janiga.