Podezřelý podle policistů podnítil vraždu tehdy čtyřiadvacetiletého poznaňského novináře Jaroslawa Zietary, který je nezvěstný od září 1992. Vinu popřel, další podrobnosti prokuratura dosud nezveřejnila.

Někdejší poznaňský senátor si nadělal jmění v přelomovém roce 1989, kdy otevřel první síť legálních směnáren v západním Polsku. O rok později byl jedničkou na vůbec prvním žebříčku největších polských boháčů časopisu Wprost. Pak sice měl opletačky se zákonem, v 90. letech jej ale zachránilo zvolení do horní komory parlamentu.

V roce 2004 skončil za mřížemi kvůli podvodům s vratkami daně z přidané hodnoty, na které mu prý kapitál půjčil známý zločinecký gang. Odsouzen byl na devět let, ale před čtyřmi lety byl propuštěn na svobodu. Napsal také knihu. Loni skončil v domácím vězení s elektronickým náramkem na noze kvůli neplacení pokut.

Zietarovo zmizení na cestě do redakce bylo roky u ledu, než se před třemi lety příbuzným a polským novinářům podařilo dosáhnout nového vyšetřování, aniž by si však dělali velké naděje na objasnění zločinu a odhalení pachatelů. Předminulý měsíc však prokuratura zveřejnila portrét pravděpodobného najatého zabijáka, údajně cizince z východu, a dnes následovalo zatčení bývalého podnikatele, s nímž byl cizinec viděn.

„Jsme blízko objasnění zločinu," řekl dnes novinářům prokurátor Artur Wrona. Nicméně dodal, že úspěchem bude až pravomocný rozsudek.

Zatím se však nepodařilo ani nalézt tělo oběti.