Mladíci byli naposledy viděni v sobotu, když se koupali pod vodopádem v chudinské čtvrti Chatuba. Jejich mrtvoly byly nalezeny ve stejné oblasti u silnice, která se v současnosti rozšiřuje, aby stačila zvýšenému provozu během fotbalového mistrovství a olympiády.

„Byli mučeni, je to barbarský zločin. Myslím, že zločinci ty mladíky zabili tímhle způsobem, aby policii ukázali, jakou mají stále moc," řekla brazilskému tisku policistka Sandra Ornelasová.

Rodiny obětí popřely, že by mladíci měli jakékoli vazby na obchod s drogami. „Byli ve špatnou chvíli na špatném místě," dodala Ornelasová, která potvrdila, že mladíci neměli žádné policejní záznamy.

Brazílie se snaží snížit kriminalitu před mistrovstvím světa ve fotbale, které se v Riu bude konat v roce 2014, a před olympiádou o dva roky později. Mnohé z největších chudinských čtvrtí v Riu proto obsadila armáda a policie v rámci „pacifikačního programu". Podle AFP je v současnosti ve 144 chudinských čtvrtích v Riu rozmístěno na 5500 policistů.