Salmán Abedí šel na místo činu v tmavém oblečení – bundě a džínách. Na hlavě měl baseballovou kšiltovku a na očích dioptrické brýle. Na zádech nesl batoh s výbušným zařízením, které pak zabilo 22 převážně mladých lidí, což je nejhorší teroristický akt ve Velké Británii za posledních 12 let.

Ochranu Buckinghamského paláce v Londýně, sídle královské rodiny, převzala spolu s policií také armáda.
Britské ostrovy jsou jako ve válce. Další zatýkání v Manchesteru

Policie se po posledních poznatcích z pátrání kloní k názoru, ze Abedí sestrojil v pronajatém bytě na Granby Row v centru města. Byt si pronajal s největší pravděpodobností právě kvůli přípravě útoku. Byt byl jedním ze 17 lokalit, které zatím britská policie propátrala.

Zdroj: Youtube

Vyšetřovatelé už bezpečně vědí, že se dvaadvacetiletý Salmán vrátil z návštěvy Libye čtyři dny před činem. Nyní věří, že zveřejněné snímky mohou obyvatelům města nebo jeho návštěvníkům vybavit okamžiky, kdy budoucího vraha mohli na cestě do arény také potkat.

Ulice Manchesteru truchlí
Příběhy falešných obětí z Manchesteru. Naletěl i slavný deník Daily Mail

„V uplynulých dnech jsme o Abedím shromáždili množství významných informací," uvedli vyšetřovatelé v souvislosti s fotografiemi. „O jeho společnících, o místech, kde se pohyboval, o tom jak bylo zařízení vyrobeno a o celém širším spiknutí."

Atentátník Salán Abádí na záběru bezpečnostní kamery, když šel do Manchesterské Arény, kde výb uchem zabil 22 lidí a téměř dvě stě jich zranil.Zdroj: ČTK/AP

Právě ze záběrů bezpečnostních kamer může policie lépe analyzovat pohyb atentátníka a dopátrat se dalších informací kolem původu nebo výrobu bomby. Policie uvolnila i další informace, které zpětně ilustrují její činnost bezprostředně po neštěstí v aréně.

Během hodiny po nahlášení výbuch zřídila manchesterská metropolitní policie specializované kontrolní stanoviště a prioritou jeho práce byla identifikace útočníka. To se podařilo za dvě hodiny. „To pomohlo policistům v tom, aby se pokoušeli zjistit, jestli j na útočníka navázán ještě někdo další a jestli se plánují další útoky, uvádí se v prohlášení britské policie z Manchesteru.

Na případu nyní pracuje ve 14hodinových směnách tisícovka policistů.

Zdroj: Youtube