Za zhoršení situace podle ní mohou do značné míry nejmocnější státy, které polevují v tlaku na dodržování lidských práv ve světě. Česko AI ve zprávě kritizuje hlavně kvůli pokračujícím protestům a výpadům proti migrantům i lidem, kteří se jim snaží pomáhat.

Stále více politiků ze Spojených států, Evropy, ale i dalších zemí světa podle AI loni rozdělovalo ve svých výrocích společnost na "my" a "oni", a stavěli tak určité části veřejnosti na pranýř. Mezi lidmi šířili také více, než tomu bylo v minulosti, strach a nenávist. Řada vlivných států přitom začala ve jménu hospodářského prospěchu a posilování bezpečnosti pomíjet porušování lidských práv. Absence odezvy na masové krutosti vedla na mnoha místech k jejich dalšímu šíření, uvedla AI.

Přečtěte si: Přispějte na hladovějící děti v Jížním Súdánu. Český UNICEF vyhlásil sbírku

"Kontroverzní vyvolávání strachu se celosvětově stalo nebezpečnou hybnou silou. Ať už se jedná o (amerického prezidenta Donalda) Trumpa, (maďarského premiéra Viktora) Orbána, (tureckého prezidenta Recepa Tayyipa) Erdogana nebo (filipínského prezidenta Rodriga) Duterteho, stále více politiků, kteří se označují za bojovníky proti establishmentu, se ohání agendou, která z jedněch činí honicí psy a z jiných obětní beránky," uvedl generální tajemník AI Salil Shetty.

Vlády mnoha zemí podle AI loni ignorovaly válečné zločiny, prosadily dohody, které oslabují právo na azyl, přijaly zákony, které porušují svobodu projevu, ospravedlňovaly mučení a soustředily se ve svých útocích na uprchlíky a migranty. Mezinárodní právo nezákonným vracením uprchlíků do vlasti, kde byli v ohrožení, porušilo podle AI loni 36 zemí.

Loňský rok podle organizace přinesl trend stále více rozzuřených a svárlivých politiků s "trumpovskou jedovatou rétorikou" plnou nenávisti a šíření strachu. Prvními terči jejich útoků se podle AI stali uprchlíci, které politici často svými výroky zbavovali lidskosti. "Pokud se přestaneme jeden na druhého dívat jako na lidské bytosti, … přiblížíme se k okraji bezedné propasti," uvedl Shetty.

Přečtěte si: Umělkyně varuje před sexuálním násilím v rodině, řekne svůj příběh

Špatný loňský stav v oblasti lidských práv se podle AI letos ještě zhorší. Důvodem je mimo jiné fakt, že řada vyspělých zemí začala ustupovat nejen z obrany lidských práv v zahraničí, ale i na domácí scéně. Ve zprávě AI kritizuje mezinárodní netečnost vůči válečným zločinům v krizových oblastech. Politici stále častěji vykreslují lidská práva jako překážku národních zájmů, varovala AI.

Řešením současné krizové situace je podle AI jedině to, že se politikům, kteří lidská práva označují za hrozbu pro hospodářský rozvoj či bezpečnost, na odpor postaví jednotliví občané. Potřeba bojovat za základní hodnoty lidské důstojnosti a rovnost nikdy nebyla větší, uvádí zpráva AI.

Konkrétně organizace ve své zprávě kritizuje pronásledování novinářů, blogerů a dalších prodemokratických aktivistů například v Bangladéši, Číně, Kongu, Egyptě, Íránu či Saúdské Arábii. K násilnostem i válečným zločinům podle AI docházelo loni mimo jiné v Jemenu, Sýrii, Jižním Súdánu a Súdánu.

Za tvrdé zákroky proti právům uprchlíků zpráva kritizuje Maďarsko, které podle ní podpořilo ideu "pevnosti Evropa", ale i Barmu, kde dochází k pronásledování muslimské menšiny Rohingů. Za "nezákonnou" označuje zpráva loni uzavřenou migrační dohodu Evropské unie s Tureckem.

Přečtěte si: Malajsie má další podezřelé z vraždy bratra Kim Čong-una, jeden je diplomat

Francie si vysloužila kritiku za "přehnaně tvrdá bezpečnostní opatření v prodlouženém výjimečném stavu". Za pronásledování statisíců lidí po zmařeném puči plísní zpráva Turecko. Rusko AI kritizuje za boj proti nevládním organizacím, jejichž pracovníky označuje za "cizí agenty". Na Filipínách závažné porušování lidských práv podporoval loni prezident Duterte v rámci protidrogového boje.

Přečtěte si: Savčenková poděkovala českým nevládním organizacím za podporu

Zpráva také upozorňuje, že od loňska se stupňují projevy omezování práv homosexuálů a žen. V této souvislosti zmiňuje Polsko, kde snahy omezit rozhodování žen o umělém přerušení těhotenství vyvolalo masové demonstrace.

Obavy o budoucnost dodržování lidských práv po celém světě vyvolala podle AI loni americká "volební kampaň poznamenaná rétorikou diskriminace, nenávisti a xenofobie" a nenávistné útoky přibyly také v souvislosti s referendem o odchodu z EU v Británii.

Přečtěte si: Amnesty International: Ve světě i v Česku trvá nenávist k běžencům

Česko si vysloužilo kritiku především za projevy nenávisti vůči migrantům a uprchlíkům. V této souvislosti zpráva výslovně uvádí výroky prezidenta Miloše Zemana. AI naopak přivítala zavedení inkluzivního vzdělání, zároveň ale vyzvala, aby Česko nepolevovalo ve snaze vypořádat se se škodlivými postoji vůči Romům.