Inkriminovaná inscenace se hraje na prknech scény Teatr Powszechny (v překladu Obyčejné divadlo). Chorvatský režisér Oliver Frljić v ní zkoumá vztahy mezi polskou katolickou církví a státem. Hra je ale také kritikou polských úřadů za to, že nedostatečně řeší zneužívání dětí ze strany duchovních.

Jaroslaw Kaczyński.
Plány polské vládní strany: chce převzít regionální média

V její nejznámější scéně herec zpodobňuje orální sex na plastové figuríně papeže Jana Pavla II., na které je zavěšená cedulka „obránce pedofilů". Scénář se nevyhýbá ani nejvyšším představitelům současné vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) či ožehavým společenským tématům, jakými jsou muslimská imigrace a potraty.

Právě na popud PiS, jejíž vláda má na státní zastupitelství dohlíží, se Kletba stala jen pár dní po premiéře předmětem vyšetřování. Podle Tymoteusze Zycha z konzervativní advokátní skupiny Ordo Iuris představení podněcuje nenávist. „Její provedení obsahuje množství scén naplňujících základní znaky projevů nenávisti proti křesťanům," je přesvědčen Zych.

Varšava.
Tisíce lidí v Polsku protestovaly proti omezování demokracie

Podle producentů hry se státní média záměrně snaží obrátit veřejné mínění proti nim. Televize TVP prý vytvořila nahrávku představení bez jejich svolení a účelově sestříhala kontroverzní scény tak, aby z nich vypadl klíčový kontext. Důsledkem jsou agresivní protesty i výhružky smrtí.

Ředitel Obyčejného divadla Pawel Łysak hru Kletba brání slovy, že není namířena proti křesťanům. „Inscenace je o tom, jak politici a církev používá ideologii. Není o bohu. Je o institucích a jejich útlaku," vysvětlil v rozhovoru pro deník Guardian Łysak.

Zdroj: Youtube