"Úkolem těchto center by bylo také doprovázet poškozeného člověka během všech úkonů, doporučovat mu, kdy a kam se má přihlásit a později dohlížet, jak se věci vyvíjejí," řekl Polak. Arcibiskup rovněž jmenoval zástupce církve pro oběti sexuálního zneužívání a duchovního, který se má věnovat této skupině věřících.

Polská katolická církev se s problémem sexuálního zneužívání ze strany duchovních začala vypořádávat loni v létě, několik měsíců poté, co zažila sérii skandálů kolem pedofilních kněží. Tyto skandály otřásly její pozicí v zemi, kde se za katolíky označuje okolo 90 procent lidí. Zástupci katolické církve loni v srpnu učinili pokání a požádali o odpuštění boha i lidi, jimž duchovní ublížili.

Církev odmítá vyplácet odškodné

Kolika lidí se problém sexuálního zneužívání v katolické církvi týká, není jasné. Podle koordinátora polské biskupské konference pro ochranu dětí a mládeže Adama Žaka bylo v letech 2010 až 2013 kvůli sexuálnímu zneužívání nezletilých odsouzeno nejméně 19 kněží. Agentura AFP uvádí, že vedení polské katolické církve odmítá vyplácet odškodnění obětem pedofilních duchovních.

Finanční náhrady ve výši 200.000 zlotých (1,3 milionu korun) a omluvy v celopolských denících se po katolické církvi u soudu domáhá jistý Marcin K. z Koszalina, kterého jako dítě sexuálně zneužíval kněz. Podle AFP jde o první takový proces v Polsku. Adam Bodnar z Helsinské nadace pro lidská práva, která Marcina K. podporuje, řekl, že jde o to, "zda církev jako instituce má zaplatit oběti pedofilního trestného činu, který má na svědomí katolický kněz".

Polská katolická církev si stále udržuje silný vliv na sociální a politický život v zemi.