Ministr zopakoval pochybnosti nad vyšetřováním, které se konalo za minulé vlády vedené nyní opoziční Občanskou platformou (PO). Podle Macierewiczova přesvědčení bylo vyšetřování plné chyb a abnormálností. Toho údajně správného vyšetřování se teď podle něj chopí nově vytvořená komise.

Polští vyšetřovatelé loni předložili veřejnosti zprávu, podle níž byla havárie nehodou plynoucí z lidské chyby a špatného počasí. Jsou přesvědčeni, že ji zavinili polští piloti s přispěním ruských dispečerů.

Prokuratura loni také zveřejnila záznam rozhovorů v pilotní kabině. Vyplývá z něj, že piloti byli pod tlakem činitelů z prezidentova doprovodu, kteří byli v kabině a snažili se posádku přimět k přistání navzdory mlze na letišti.

Tehdejší konzervativní opozice, vedená bratrem tragicky zemřelého prezidenta Jaroslawem Kaczyńským, však trvala na podezření, že neštěstí bylo důsledkem spiknutí a že šlo o atentát.

"Státní vyšetřovací výbor má úplný záznam událostí, pokud jde o činnost palubních zařízení, od startu letadla až do jeho rozpadu více méně 15 až 18 metrů nad zemí," prohlásil dnes Macierewicz v náznaku jiného závěru, než k jakému loni dospěla vyšetřovací komise.

Podle ministra má výbor důkaz o tomto rozpadu, kvůli čemuž je "zcela nezbytné znovu prozkoumat tuto tragédii".

V nové komisi není podle listu Gazeta Wyborcza žádný expert na šetření leteckých katastrof. Většina z jejích členů již v minulosti veřejně zastávala názor, že v letadle došlo před pádem k výbuchu či jiným podivným událostem, které byly zapříčiněny jiným vlivem než počasím. Šéfem vyšetřovacího týmu je Waclaw Berczyński, který je podle deníku bývalým informačním technikem amerického výrobce letounů Boeing.

Ruské ministerstvo zahraničí na rozhodnutí Varšavy reagovalo slovy, že na nové vyšetřování má Polsko právo. "Doufám, že to není spojeno s politikou," uvedla mluvčí ministerstva Marija Zacharovová.

Polský vládní letoun 10. dubna 2010 přepravoval prezidentský pár a další členy polské elity do Smolensku. Polská delegace měla v nedaleké Katyni uctít památku tisíců zajatých polských důstojníků, které za druhé světové války postřílela sovětská tajná policie jako potenciální odpůrce nastolení komunistických pořádků v Polsku.

Spekulace o atentátu a napětí mezi oběma zeměmi umocňuje to, že Rusko dál odmítá vrátit trosky havarovaného prezidentského letounu Polsku. Rusové to zdůvodňují to tím, že nehodu ještě vyšetřují.

Vyšetřování smolenské tragédie dlouhodobě rozděluje polský národ na dvě nesmiřitelné skupiny. Zatímco příznivci tehdy vládnoucích liberálů z Občanské platformy (PO) vesměs považují vytvoření nové komise za zbytečný politický krok a otevírání starých ran, stoupenci současné vlády a někteří příbuzní obětí jej vítají. "Polský stát konečně plní svou povinnost," řekla dnes vdova po leteckém důstojníku zemřelém při havárii Ewa Blasiková.