USA požádaly Polsko o vydání Polanského, jenž má polský i francouzský pas, na počátku loňského roku. Krakovský soud však žádost loni v říjnu zamítl. Nový ministr vnitra Zbigniew Ziobro, který zastává rovněž funkci hlavního žalobce, však letos na jaře podal žádost o opravný prostředek k nejvyššímu soudu.

Trojice soudců nejvyššího soudu dnes stížnost zamítla s tím, že v postupu krakovského soudu neshledala žádná pochybení, která by opravňovala k novému otevření případu. Potvrdili tím verdikt, podle něhož by vydání třiaosmdesátiletého filmaře bylo v rozporu s polskými zákony. Soudce Michal Laskowski uvedl, že nejvyšší soud se v rámci Ziobrova dovolání zabýval pouze tím, zda se soud nižší instance nedopustil nějakého zásadního procesního pochybení, k čemuž podle něho nedošlo.

Polanski, který žije střídavě ve Francii a v Polsku, měl v roce 1977 v USA styk s nezletilou dívkou, který je v USA považován za znásilnění. Režisér tehdy uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načež utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře a dospěje k přísnějšímu verdiktu.

Jedním z argumentů, které soudy uznaly jako překážku pro jeho vydání, byl fakt, že podle polských zákonů byl čin již promlčen. Nejvyšší soud dnes rovněž konstatoval, že si filmař již trest odpykal. Ke zmíněným 42 dnům v cele je totiž podle Laskowského třeba přičíst i jeho pozdější mnohaměsíční pobyt v domácím vězení ve Švýcarsku. "Po sečtení těch časových úseků je to podle právních předpisů státu Kalifornie celkem 353 dní," zdůvodnil dnes soudce argument, že Polanski již trest odsloužil.

Polanského obhájci dnešní verdikt přivítali. "Hra skončila, přinejmenším v Polsku," řekl novinářům advokát Jan Olszewski, podle něhož může nyní režisér bez obav přijet do Polska, například uctít památku zesnulého filmařského kolegy Andrzeje Wajdy. Polanski chtěl letos natáčet scény do svého nového filmu, po Ziobrově rozhodnutí obrátit se na nejvyšší soud si to však rozmyslel.

Polanski mimo jiné získal v roce 2003 cenu americké Akademie filmových umění a věd, Oscara, za režii dramatu o holokaustu Pianista. Kromě toho byl na tuto cenu v minulosti nominován za detektivní film Čínská čtvrť, drama Tess nebo horor Rosemary má děťátko.