RFE/RL v rozsáhlé reportáži rekapituluje mimo jiné i to, jak se pozemky poblíž bývalého mužského kláštera známého jako Kyjevskopečerská lávra, památky UNESCO, dostaly do Porošenkova vlastnictví. Parcely v žádané čtvrti na břehu řeky Dněpru prý totiž získali Porošenko a jeho obchodní partner a nynější poslanec jeho strany Ihor Kononěnko za podivných okolností. Kononěnko, který v roce 2009 zasedal v radě města, založil firmu, do jejíhož vlastnictví zastupitelstvo díky jejímu statusu převedlo lukrativní pozemky bezúplatně. Parcely pak oba podnikatelé zakoupili přes jinou firmu, která ovšem krátce po transakci zanikla.

Porošenko podle RFE/RL ale v roce 2012 vzbudil nevoli úřadů, když na svém pozemku začal stavět. Pro zahájení stavby v ochranné zóně je podle ukrajinských zákonů potřeba povolení ministerstva kultury a památkářů, která podnikatel neměl. Získal je až v průběhu prací, během nichž byla poškozena část pevnosti z 18. století.

Prokuratura začala kvůli poškození památky věc vyšetřovat, ale v listopadu 2014 - pět měsíců po zvolení Porošenka prezidentem, bylo prošetřování zastaveno. Podle sdělení státního zastupitelství nebyl porušen zákon.

Porošenko ani jeho mluvčí se k reportáži nechtěli vyjádřit.