"Hned poté, co představí svůj reformní plán, podnikne prezident první cestu. Cíl byl již zveřejněn - Donbas," napsal Kommersant. Očekává se, že Porošenko podrobnosti řešení krize oznámí hned v sobotu po složení prezidentského slibu.

V rámci plánu se předpokládá široká amnestie a decentralizace země podle polského vzoru. Porošenko již dříve řekl, že v této věci jedná s Evropskou unií, Kanadou a Spojenými státy.

Někdejší náměstek ukrajinského ministra vnitra Oleksandr Čalyj Kommersantu řekl, že Porošenkův mírový projekt má tři hlavní pilíře. Prvním z nich je mírové dosažení vnitropolitické dohody, dalším pak mezinárodní dialog v Ženevě a posledním bilaterální vyjednávání s Ruskem. Čalyj dodal, že Porošenko chce dosáhnout kompromisu na politické bázi mezi USA a Ruskem a v ekonomickém rámci mezi Bruselem a Moskvou.

"Uklidnění a urovnání situace bude možné jen tehdy, když na všechny tyto tři součásti bude brán zřetel," řekl Čalyj.
Porošenko vyhrál prezidentské volby na konci května, když hned v prvním kole získal většinu hlasů. Na jeho sobotní uvedení do úřadu se chystají do Kyjeva přijet vysocí západní představitelé, Českou republiku bude zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Rusko již dalo na vědomí, že se ceremonie zúčastní pouze jeho velvyslanec v zemi.