Podle Porošenka by Washington měl oživit zákon o půjčce a pronájmu z druhé světové války, s jehož pomocí tehdejší americký prezident Franklin Delano Roosevelt dodával válečný materiál evropským spojencům. Podle zákona „lend and lease" z roku 1941 získala zejména Británie životně důležitou vojenskou pomoc, značná část amerických dodávek směřovala tehdy i do Sovětského svazu.

Ukrajina podle Porošenka potřebuje také přímou vojenskou pomoc USA. „Měli bychom uzavřít novou bezpečnostní smlouvu přesně podle vzoru lend and lease," konstatoval prezident a připomněl Rooseveltův válečný výrok „hoří-li sousedovi dům, dám mu svou hadici". Spojené státy by podle Porošenka měly Ukrajině poskytnout vojenskou technickou pomoc a poradenství.

Sankce proti agresi nepomohou

„Nemám dojem, že by sankce byly dostatečně silné," komentoval prezident sankční opatření, která USA a Evropská unie vyhlásily proti Rusku po okupaci Krymu a po separatistických referendech proruských radikálů na východě Ukrajiny. „Nelze vyloučit další agresi. A jakmile začne, žádné sankce nepomohou," zdůraznil.

Ukrajina je podle ukrajinského prezidenta připravena bojovat za svou nezávislost a z těchto důvodů by měla posilovat své ozbrojené síly. To ovšem neznamená, že nedojde k jednání s Ruskem. „Putina znám docela dobře," řekl Porošenko americkému listu. Kyjev je podle ukrajinského prezidenta ochoten dojednat s Ruskem „kompromis o čemkoli". Výjimkou je jen ukrajinský nárok na Krym a hospodářská integrace s Evropskou unií.