Na prodloužení příměří na východě Ukrajiny do 30. června se včera v Doněcku dohodli také účastníci druhého kola konzultací mezi zástupci kyjevské vlády a východoukrajinských povstalců a také představiteli Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na „tiskovou službu" proruské Luhanské lidové republiky.

„Představitelé obou lidových republik, Luhanské a Doněcké, a Ukrajiny se také dohodli na sestavení seznamů zadržovaných osob, které mají být vyměněny. Pozitivně byla vyřešena i otázka osvobození pozorovatelů OBSE zadržovaných na území Donbasu," oznámil podle Interfaxu nejmenovaný pracovník samosprávy „Luhanské lidové republiky".

Účastníci jednání se dohodli, že se sejdou znovu. Termín schůzky stanoven zatím nebyl.

Summit Evropské unie včera vyzval ke splnění čtyř konkrétních kroků k uklidnění situace na Ukrajině, a to do pondělka 30. června. Lídři unie v závěrech svého dnešního jednání v souvislosti s tímto požadavkem uvedli, že poté situaci zhodnotí a že jsou připraveni v případě potřeby rozhodnout o dalších protiruských sankcích.

EU požáduje zahájení vážných rozhovorů o provedení Porošenkova mírového plánu a propuštění všech rukojmích včetně zbývajících pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

V neděli mají spolu telefonicky hovořit s Porošenkem německá kancléřka Angela Merkelová a prezidenti Francie François Hollande a Ruska Vladimir Putin. Právě od něho se očekává, jaké Moskva přijme konkrétní kroky k uklidnění situace.