Přílet Ukrajinky, která se od zatčení v červnu 2014 stala v zemi modlou a symbolem protiruského odporu, se stal v Kyjevě mimořádnou událostí. Na letišti ji vítali prezident Porošenko a expremiérka Julija Tymošenková, za jejíž stranu byla Savčenková mezitím zvolena do ukrajinského parlamentu.

Porošenko občanům slíbil, že se zasadí o osvobození všech Ukrajinců zadržovaných v Rusku a na „okupovaných územích".

Ruský soud v březnu Ukrajinku odsoudil na 22 let do vězení za vraždu dvou ruských novinářů, na které podle obžaloby úmyslně navedla ukrajinskou palbu. Savčenková vinu odmítala a hájila se, že tou dobou už byla v zajatí proruských separatistů, kteří ji unesli do Ruska.

Dobrá kondice

Savčenková se novinářům představila v dobré formě, očividně bez známek strádání. „Ukrajina má právo na existenci bez ohledu na to, zda má někdo nemocnou duši nebo hlavu," prohlásila. U hlavy státu ji dělali společnost spolubojovníci z dobrovolnické jednotky Ajdar, v jejíž řadách před svým zajetím bojovala.

Na moskevském letišti Vnukovo mezitím přistálo letadlo s Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem, propuštěnými z ukrajinského vězení díky Porošenkově milosti. Oba muži byli podle Kyjeva zajati na východě Ukrajiny jako příslušníci speciálních sil ruské armádní rozvědky, Moskva ale tvrdila, že už nejsou vojáky v činné službě.

Putin se před omilostněním Ukrajinky setkal s pozůstalými po dvou ruských novinářích, za jejichž smrt je podle ruského soudu Savčenková odpovědná. Příbuzní prezidenta požádali, aby z humanitárních důvodů milost Savčenkové udělil.

Výměna odsouzených

Podle moskevského listu Kommersant bylo konečné dohody o výměně dosaženo při telefonické konferenci nejvyšších představitelů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie v úterý ráno.

Podle některých západních i ruských politologů může výměna odsouzených přispět k oteplení rusko-ukrajinských vztahů, které se od svržení proruského režimu v Kyjevě a anexe Krymu v roce 2014 ocitly na bodu mrazu.

Savčenková byla osvobozena jen několik týdnů předtím, než má Brusel rozhodnout o dalším osudu protiruských sankcí. Propuštění Ukrajinky na svobodu bylo jedním ze stěžejních požadavků, které západní státníci adresovali Moskvě.

Putin dnes podle Interfaxu v Moskvě prohlásil, že výměna zajatců „přispěje ke zmírnění napětí (v Donbasu) a pomůže vyhnout se podobným citelným a zbytečným ztrátám", jakými byla smrt dvou ruských novinářů.

Osvobození letkyně uvítali západní diplomaté. „Je to dobrá zpráva, na níž jsme dlouho pracovali a na kterou jsme museli dlouho čekat," prohlásil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Podobně šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová označila osvobození Savčenkové za „dlouho očekávanou dobrou zprávu", kterou Evropská unie slaví spolu s Ukrajinou.

Šéfka horní komory ruského parlamentu naopak doufá, že ne všichni Ukrajinci považují Savčenkovou za hrdinku a mučednici. „Je mi velice líto země, která dělá národní hrdiny z představitelů radikálních nacionalistických organizací, z lidí, kteří mají ruce od krve, z pomahačů fašistů," prohlásila Valentina Matvijenková.