Spojené státy dodávky „obranných zbraní" Ukrajině zvažují, rozhodnutí ale v Bílém domě dosud nepadlo. Kyjev v úterý oznámil, že už do Washingtonu poslal seznam požadované výzbroje. Po zbrojních dodávkách Ukrajině volají zejména američtí republikáni, podporuje je ale i nový americký ministr obrany Ashton Carter.

Porošenko a Biden se věnovali i situaci kolem ukrajinského Debalceve, kde separatisté bez ohledu na dojednaný klid zbraní útočí na obležené ukrajinské jednotky. Podle Bidena je porušování dohod uzavřených v Minsku zjevné a potvrdila ho také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Rusko podle amerického viceprezidenta za soustavné porušování svých závazků zaplatí.

Rozpory v hodnocení situace

V newyorském sídle OSN Moskva v úterý předložila návrh rezoluce vyzývající obě strany ukrajinského konfliktu k dodržování minských ujednání. Rada bezpečnosti dokument jednomyslně podpořila, ale diskuse o rezoluci potvrdila hluboké rozpory mezi stálými členy RB OSN v hodnocení situace na východě Ukrajiny.

Americká delegátka Samantha Powerová obvinila Moskvu z licoměrnosti. Je podle ní „přinejmenším ironie", že návrh rezoluce vyzývající k míru na Donbasu předkládá právě Rusko, které válečnou situaci na Ukrajině samo vytvořilo. Ruský delegát Vitalij Čurkin označil její výroky za urážlivé.

Britský delegát Mark Lyall Grant připomněl, že to bylo právě Rusko, které řadu předchozích návrhů na rezoluci odsuzující násilí na Ukrajině vetovalo. Moskva by se podle britského diplomata měla postarat o to, aby se minské dohody v každém ze schválených bodů bez podmínek plnily.

Podle diplomatů v OSN se na formulacích rezoluce usilovně pracovalo čtyři dny. „Rezoluce je vadná, ale je to zatím to jediné, co máme," komentovala dokument litevská delegátka Raimonda Murmokaiteová.