Západní státy i Kyjev považují minskou skupinu za hlavní a nyní fakticky jediný nástroj k urovnání krvavého donbaského konfliktu, který si od loňského dubna vyžádal přes 5100 obětí. Kyjevskou vládu v kontaktní skupině zastupuje exprezident Leonid Kučma, Rusko velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov a Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v roli prostředníka švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová.

Všichni tři byli dnes hosty prezidenta Porošenka. Zástupce luhanských vzbouřenců Vladislava Dějněga ani jeho doněckého kolegu Denise Pušilina prezident nepozval.

Oba vyjednávači separatistů ale dnes účast na jednání v Minsku slíbili. Dali přitom ovšem najevo, že z ukrajinské strany musí vést jednání zplnomocněnec prezidenta Porošenka. „Je to trvalá podmínka pro zahájení rozhovorů. Pokud Vladislava Nikolajeviče (Dějněga) pozvali, pak to nepochybně znamená, že kyjevský zmocněnec byl nebo brzy bude jmenován," prohlásil šéf luhanských povstalců Igor Plotnickij.

Kyjev dosud přímá jednání svého zástupce se separatisty odmítal. Exprezident Kučma jednání vedl jako konzultant, nikoli jako zplnomocněný zástupce ukrajinské vlády.

Nový návrh na řešení donbaské krize

Agentura TASS dnes oznámila, že Dějněgo a Pušilin do Minsku vezou nový návrh na řešení donbaské krize, který dali v pondělí v Doněcku dohromady společně s vůdcem hnutí Ukrajinská volba Viktorem Mevedčukem. Bývalý šéf Kučmovy kanceláře a místopředseda ukrajinského parlamentu je všeobecně považován za prodlouženou ruku Moskvy v Kyjevě. Je důvěrníkem prezidenta Vladimira Putina, který je kmotrem jeho dcery.

Podle Porošenka by se měla minská skupina zabývat „okamžitým zastavením palby, obnovením kontroly hranic a stažením těžké výzbroje z frontové linie vymezené v zářijovém minském memorandu".

Právě vedení této linie je podle ukrajinských expertů nyní hlavním předmětem sporu. Zatímco Kyjev důsledně trvá na stavu z loňského září, kdy bylo první příměří dojednáno, separatisté a Moskva chtějí prosadit nynější stav a zohlednit územní zisky vzbouřenců. Takový návrh obsahoval i nedávný návrh ruského prezidenta Vladimira Putina, který Kyjev odmítl.

Podle běloruského ministerstva zahraničí je svolání minské skupiny na pátek hotová věc. „Kontaktní skupina informovala běloruskou stranu, že další schůzka v Minsku se uskuteční 30. ledna," uvedlo ministerstvo. Ukrajinské ministerstvo zahraničí naopak uvedlo, že o schůzce se teprve jedná.