"Žádná generace takový hurikán nezažila od roku 1928, kdy řádil San Felipe," řekl portorický guvernér Ricardo Rosselló. Vláda proto připravila více než 500 nouzových útočišť. Nezaručila však, že všechna tato nouzová přístřeší nápor větru vydrží. Zatím je využilo více než 11 tisíc lidí.

Přibližně šest stovek lidí se uchýlilo do útrob stadionu Roberta Clementa v hlavním města San Juanu. Podle svědků však aréna přišla o střechu a přestala zde téct teplá voda.

Zemětřesení v Mexiku
Zemětřesení v Mexiku: prezident vyhlásil třídenní státní smutek

Tropická cyklona Maria už zpustošila Dominiku a Guadeloupe. Zasažené ostrovy se vyrovnávají s bleskovými povodněmi, desetitisíce lidí jsou bez proudu. Hurikán řádil také na ostrovech Guadeloupe, Dominika, Svatý Kryštof, Nevis, Portoriko a Britských Panenských ostrovech. Na Dominice si vyžádal minimálně sedm životů, mrtvé hlásí i další teritoria. Bouři doprovázejí ničivé vlny, které zvedají hladinu o 210 až 330 cm nad obvyklou výšku přílivu.

„Všem připomínám, že platí zákaz vycházení, a žádám vás, abyste jej respektovali, aby naše týmy mohly dělat maximum, aby minimalizovaly škody,“ uvedl premiér Britských Panenských ostrovů Orlando Smith. Britská vláda vyzvala své občany, aby se Panenským ostrovům, Montserratu, Anguille i ostrovům Caicos ve vlastním zájmu vyhnuli. 
Maria už udeřila na ostrově Dominika větry o rychlostí 257 kilometrů v hodině. Způsobila zde "rozsáhlou devastaci", uvedl tamní předseda vlády Roosevelt Skerrit. Ten pocítil sílu hurikánu na vlastní kůži. „Moje střecha je pryč. Jsem vydán hurikánu na milost," napsal na Facebook.

Meteorologové doufají, že hurikán se nyní stočí na sever, do neobydlených oblastí Sargasového moře. 

Miloš Zeman, Donald Trump a Melania Trumpová na prvním společném snímku
Trump se potkal se Zemanem. Minimálně pro fotografy