Více než 300 metrů dlouhý parník, který se v lednu 2012 po nárazu do útesu částečně potopil, technici postupně vyprošťovali od loňského září. Nejprve se jim podařilo vrak lodi narovnat a před týdnem začali s jeho vyzvedáváním nad hladinu. S pomocí přídatných nádrží na obvodu lodi, do nichž se pumpuje vzduch, se Costa Concordia odlepila ode dna. Její ponor se musí z původních 30 metrů snížit na 17,5, aby byla schopna plavby.

Podle původních plánů se mělo plavidlo v úterý vydat na 350 kilometrů dlouhou plavbu k přístavu v Janově, kde jej dělníci sešrotují. Harmonogram ale narušilo počasí – kvůli silnému větru technici nemohli v noci pracovat a dostali se do časového skluzu. Costa Concordia bude proto na vyplutí připravena až ve středu.

Těžce poškozená výletní loď se může k přístavu vydat pouze v případě, že nebude foukat příliš silný vítr a že vlny nebudou vyšší než 2,6 metru. Plavba by měla trvat čtyři dny.

Costa Concordia havarovala v noci na 14. ledna 2012. Plavidlo s více než 4200 lidmi na palubě se tehdy příliš přiblížilo k pevnině a po nárazu na útes začalo nabírat vodu. Při nehodě zemřelo 32 lidí. U soudu se za havárii zodpovídá kapitán lodi Francesco Schettino.