Podle policie byl Scalise zasažen šestašedesátiletým Jamesem T. Hodgkinsonem do levého boku. A informaci později potvrdili i samotní lékaři. Politik má zlomené některé kosti, poraněné vnitřní orgány a silně krvácel, napsala agentura Reuters. Ihned se podrobil operaci. Nicméně ho čekají ještě další, uvedli lékaři.

Ilustrační foto
Trump dal ministru obrany pravomoc, aby stanovil počet vojáků v Afghánistánu

O zdravotní stav republikánského poslance se zajímá i prezident USA Donald Trump, pro kterého je Scalise velmi dobrým přítelem. Dnes ho v nemocnici navštívil společně s manželkou Melanií. Podle mluvčího Bílého domu Seana Spicera se posadil vedle lůžka a promluvil s jeho rodinou.

„Právě jsme opustili nemocnici. Steve Scalise je jeden z těch opravdu skvělých lidí. Bohužel je ve velmi vážném stavu, ale je to skutečný bojovník," napsal Trump na Twitteru. „Modlete se za Stevea," vyzval.

Scalise se na hřišti rozcvičoval s dalšími členy baseballového týmu Kongresu. Hodgkinson přiběhl k metě a začal pálit s cílem „zničit" Donalda Trumpa a jeho společníky. Policisté střelbu opětovali, útočník svým zraněním v nemocnici podlehl. Hodgkinson postřelil kromě kongresmana i jeho tajemníka a dva policisty.

O „cíleném útoku" hovoří i ostatní kongresmani. „Když začal střílet, chtěl zabíjet. Díky bohu, že nebyl dobrým střelcem," uvedl ředitel republikánského týmu Joe Barton.

Steve Scalise
Na baseballovém hřišti v USA postřelili amerického kongresmana