Lansky, chudý syn židovských imigrantů narozený v Bělorusku, se za americké prohibice v letech před druhou světovou válkou stal majitelem několika newyorských nevěstinců a výrazně se angažoval v ilegálních obchodech s alkoholem.

Koncem 40. let ho pověřil tehdejší kubánský diktátor Fulgencio Batista, aby dohlédl na modernizaci havanských kasin. V prosinci 1957 Lansky v Havaně otevřel hotel Riviera, který krátce na to Fidel Castro se svými revolucionáři zestátnil. Hazardní hry byly pak na Kubě zakázány a Meyer Lansky odjel podnikat na Bahamy. Kromě hazardu si vydělával vydíráním a drogami. Zemřel v roce 1983 na Floridě.

Lanského vnuk Gary Rapoport chce využít oteplení vztahů mezi USA a Kubou, které před rokem dohodli prezidenti Barack Obama a Raúl Castro. Minulé úterý začali experti obou zemí jednat o právních nárocích Američanů za majetek znárodněný komunistickým režimem na Kubě. Během minulých padesáti let nebylo možné o takových věcech diskutovat, protože mezi oběma zeměmi neexistovaly ani diplomatické styky.

Hotel Riviera stále existuje

"Věřte mi, chci se dostat na Kubu a převzít znovu byznys. Moje rodina na to má právo," řekl Rapoport novinářům ve floridské Tampě. Hotel Riviera, který Meyer Lansky založil, stále existuje, i když mu do někdejší slávy mnohé chybí. Slibně se rozvíjející turistický průmysl na Kubě ale dává podle Rapoporta naději, že kasino se znovu uchytí.

Lansky je dodnes považován za jeden ze symbolů mafiánských dob v Americe. Stal se předobrazem několika filmů a jeho životní pouť se připomíná hned vedle osudů slavných gangsterů Al Caponeho a Luckyho Luciana.