Neštěstí se stalo v tyrolském Wattenberbu v Tuxských Alpách nedaleko Innsbruku. Dvě skupiny Čechů, z nichž jedna patřila ke Kaletovi, stoupali podle rakouských médií z chaty Lizumer Hütte v nadmořské výšce 2019 metrů na takzvaný Geier, horu ve výšce 2800 metrů nad mořem.

„Lidé z naší skupiny měli všichni lavinové vybavení, což je sonda, lopatka a pípák (lavinový vyhledávač), měli lavinové batohy. Z hlediska prevence nemohli nic víc dělat," řekl Kaleta, který se zájezdu nezúčastnil. Uvedl, že při výstupu jeho lidé prováděli kompresní testy, aby zjistili stabilitu sněhu. Navíc se prý pohybovali ve výšce okolo 2300 metrů nad mořem, kde platil mírnější stupeň výstrahy.

Jeho slova fakticky potvrdila nejmenovaná účastnice výpravy, která o tragickém incidentu hovořila se zpravodajkou Českého rozhlasu. Naopak horský záchranář Martin Waldhart řekl, že Češi se pohybovali v naprosto rizikové zóně. Chatař Anton Nigg z Lizumer Hütte uvedl, že Čechy osobně varoval s tím, že on sám by se na výpravu nevydal. V budově také každý den vyvěšuje zprávu horské služby o lavinovém nebezpečí.

Varování majitele chaty

„Chatařovu informaci (o nebezpečí lavin) nepovažujeme za objektivní, objektivní je lavinová předpověď v dané oblasti," reagoval český freerider na slova Nigga. Dodal, že lavinová předpověď nepředpokládá samovolné uvolnění laviny, k čemuž zřejmě na hřebenu došlo. „Byli v nesprávný čas na nesprávném místě," řekl o neštěstí.

Kaleta zatím neví, kolik lidí z jeho skupiny bylo lavinou postiženo. Již v sobotu řekl, že na místě bylo několik výprav.

Část skialpinistů se ze sněhové masy dokázala sama vyhrabat. Tři z nich utrpěli zranění a byli převezeni do nemocnice, dnes ji opustili. České ministerstvo zahraničí na základě identifikace od rakouské policie dnes odpoledne upřesnilo, že oběti jsou muži ve věku od 34 do 38 let. Jejich těla jsou připravena k převozu do vlasti.

Přímo na místě řeší situaci Čechů konzul Daniel Žára, v tyrolském městě Wattens má Praha také honorární konzulát. Diplomaté v této chvíli pomáhají hlavně v komunikaci s úřady, tlumočením a dalšími záležitostmi.

Okolnosti neštěstí řeší rakouská policie. Tragická lavina se skládala z celkem tří sesuvů. Jeden byl hlavní, další následné, uvedl horský policista Jörg Randl. Kužel laviny byl široký několik set metrů a vysoký až pět metrů. Zasypaní byli v hloubce 1,2 až 3,2 metru. Randl dodal, že při takové mase sněhu nepomůže postiženým ani takzvaný protilavinový airbag, který pomáhá udržet se na povrchu sněhového závalu.

Poslední srovnatelná tragédie Čechů v horách se stala 2. května 2009 v Ötztalských Alpách. Lavina tehdy zavalila skupinu pěti Čechů a jednoho Slováka přibližně 500 metrů pod vrcholem hory Schalfkogel, nikdo nepřežil.