O sedmnáct procent méně hroznů než loni vydají letos vinice v zemi, která je druhým největším světovým producentem vín. Navíc je to letos o patnáct procent méně, než činí průměr posledních pěti let.

Archív vín. Ilustrační foto.
V americké restauraci ukradli víno za 300 tisíc dolarů

Ministerstvo zemědělství sdělilo, že letos vyrobí francouzští vinaři necelých 38 milionů hektolitrů vína. Jedná se o nejnižší úrodu od roku 1991, kdy Francii postihla podobná vinařská katastrofa. Ta letošní je prý ale ještě větší než neúroda před 26 lety.

Jarní mrazy zasáhly nejvíc jihozápadní vinařské oblasti včetně Bordeaux, Alsaska na severovýchodě a také svahy mezi Burgundskem a Švýcarskem. Velmi nízkou úrodu očekávají vinaři i ve známé oblasti Languedocu.

Regiony na středomořském pobřeží byly navíc postiženy chorobou zvanou coulure. Ta je důsledkem střídání teplých a chladných, suchých a vlhkých podmínek při rašení oček. Projevuje se v době květu, během kterého je počasí příliš slunečné, míza se překotně žene kolem embryonálních hroznů do letorostů, čímž dochází k bujnému růstu baldachýnu olistění, ale nedostatečné dodávce základních živin hroznům. Sotva vytvořené bobule usychají a opadají.

Zdroj: Youtube